Mer än var fjärde man har PMS-besvär

Uppdaterad 2015-11-23 | Publicerad 2015-11-22

”Blir griniga och får sötsug”

Är du man och känner dig nedstämd under några dagar per månad?

Då kanske du har "man-pms". Enligt en studie upplever 26 procent av männen att de går igenom samma symptom som kvinnor gör innan de får sin mens.

I studien deltog 2 412 personer, där 50 procent var män och 50 procent kvinnor. 26 procent av männen svarade att de regelbundet upplever samma besvär som påminner om kvinnans PMS, premenstruellt syndrom, skriver The Telegraph.

”Trötta och känsliga”

Symptomen som männen sade sig lida av var trötthet, de var mer känsliga, ett ökat sug efter sötsaker samt att de kände sig mer svullna i kroppen än vanligt. Bland kvinnorna som deltog i studien svarade 58 procent att de tror på sin man när mannen går igenom sin ”man-pms”. 44 procent av kvinnorna svarade även att de brukar trösta sin man vid besvären. Männen som påstod sig uppleva besvär spenderar i snitt 82 pund (drygt 1000 kronor) mer på snacks jämfört med de män som inte upplever besvär.

”Män har också hormoncykler”

Doktorn Jed Diamond har studerat manliga beteendemönster säger till The Telegraph att även om män inte har mens så har de en hormoncykel.

– Cyklerna påverkar bland annat humör, ork och sexlust.Manlig ilska förknippas oftast med hög testosteronhalt, men i själva verket blir män lättare irriterade när testosteronnivån i kroppen är låg.

Följ ämnen i artikeln