Ingen utsträckt hand från Putin

Viker inte en tum om Ukraina

Rysslands president Putin.

I dessa tider av tjat om utsträckta händer finns det en person som inte ens försöker låtsas.

Rysslands Vladimir Putin viker inte en millimeter. Snarare gräver han ner sig ännu djupare ner i ett skyttegravskrig mot västvärlden.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

I sitt årliga tal om tillståndet i nationen försvarade president Putin annekteringen av Krim genom att kalla invånarna där för ”vårt folk”.

Inte nog med det. Han hävdade att Krim är Rysslands ”andliga vagga”. Han jämförde med helgedomen Tempelberget i Jerusalem.

– Även om många europeiska länder verkar ha glömt saker som nationell stolthet och suveränitet så är det absolut nödvändiga förutsättningar för Rysslands överlevnad.

Min tolkning av budskapet är att Putin på inga villkor är beredd att ge tillbaka Krim till Ukraina. Tänker väst fortsätta framhärda att det är en förutsättning för normaliserade relationer med Ryssland så kommer det nya kalla kriget att vara mycket länge.

Som bevis för att Ryssland gjort rätt tog Putin utvecklingen i östra Ukraina. Ett krig där 4 300 människor har dödats sedan i somras i en kamp mellan ryskvänliga rebeller och centralregeringen i Kiev.

Inte ens ett lillfinger

Putin nämnde inte med ett ord den ryska invasionen av östra Ukraina. Istället anklagade han väst för ”cynism” och hävdade att även om Ryssland inte införlivat Krim så hade västvärlden ändå hittat på något skäl för att införa sanktioner mot Ryssland i syfte att stoppa landets väg tillbaka mot stormaktsstatus.

Den som letade efter en utsträckt hand i Putins tal hittade inte ens ett lillfinger.

Istället anklagade Putin västvärlden för att försöka bygga en ny järnridå runt Ryssland.

Förmodligen syftar han på att USA och Europa försökt locka flera av de forna Sovjetrepublikerna med framtida medlemskap i Nato och EU. Länder som Georgien, Moldavien och Ukraina.

Där har Putin rätt. Väst har varit positiva till att ta med dessa länder i sin gemenskap. Vad Putin glömmer är att det grundas på en stark vilja i dessa länder att bli en del av väst parat med en rädsla för att Ryssland vill dominera dem.

Förlorar nästan 1 000 miljarder

Men rent geopolitiskt är det lätt att se Putins poäng. Att Ryssland känner sig alltmer inringat av vad man betraktar som en fientlig militärallians.

En annan indikation på att Putin knappast sträcker ut några händer mot väst är hur han i sitt tal poängterade att ryssarna måste förbereda sig på uppoffringar och tuffa tider framöver. Även om han klädde det i patriotiska formuleringar.

Det gäller att kavla upp ärmarna och försöka klara sig utan utlandssemestrar och varor från väst.

Det kraftigt sjunkande oljepriset i kombination med sanktionerna gör att Ryssland förlorar närmare 1 000 miljarder kronor per år. Det innebär kraftiga nedskärningar i budgeten.

Här fanns en av få ljusglimtar för omvärlden i Putins tal.

Presidenten försäkrade att Ryssland inte tänker ge sig in i ett nytt kostsamt rustningskrig som det som knäckte Sovjetunionen. Istället tänkte han använda sig av ”ovanliga lösningar”. Oklart i vad dessa består.

Kraftigt höjd levnadsstandard

Rubeln har förlorat 40 procent av sitt värde det senaste året. Därför har det blivit väldigt mycket dyrare för ryssar att semestra utomlands eller handla importerade varor.

Avgörande för Putins framtid är om majoriteten ryssar är beredda att göra de ekonomiska uppoffringar som krävs. Mycket av hans maktställning bygger på att många av landets invånare fått en kraftigt höjd standard sedan Putin tog makten 1999. Vad händer om det istället blir mer av Sovjettidens armod?

Fortfarande tycker över 70 procent av ryssarna att Putin gör ett bra jobb. Under en period kan han säkert samla medborgarna inför det yttre hot som han målar upp.

Men hur blir det sen?