Rohani om demonstrationerna: ”Det här är ingenting”

Uppdaterad 2018-01-02 | Publicerad 2018-01-01

En demonstrant ska ha öppnat eld och dödat en polisman.

Hittills ska totalt 13 personer dött under protesterna enligt ännu osäkra uppgifter.

– Det här är ingenting, säger president Rohani i ett uttalande under måndagen

Följ ämnen
Iran

Det var i staden Najafabad söder om Teheran som en demonstrant ska ha skjutit mot polis.

En polis uppges ha dödats i attacken och tre skadats.

Uppgifterna kommer från den statliga iranska radion.

I en annan stad, Dorad, ska två personer ha dödats efter att ha blivit påkörd av en brandbil som stulits av demonstranter.

De statliga medierna rapporterar att det gjorts försök att ta över polisstationer och militärbaser men att landets säkerhetsstyrkor förhindrat det.

Ändå tycks landets president ta protesterna med ro:

– Vår stora land har upplevt ett antal liknande händelser tidigare och har kunnat hantera dem enkelt. Det här är ingenting, säger Rohani vid ett parlamentsmöte under måndagen enligt CNN.

”Dödskyss för demonstranterna”

Protesterna i Iran är inne på sitt femte dygn och än syns inget slut.

– Det är oerhört svårt att sia om vad som kommer att hända. Det är en snöboll som satts i rullning och ingen kan just nu säga om den kommer att stanna halvvägs i backen, slås sönder eller rulla hur långt som helst, säger Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet med Mellanöstern som specialitet.

– Det är alltid en kritisk punkt för en diktatur som öppnar upp för kritik, plötsligt översköljs regimen av all möjlig kritik. Det här början på något men vart det tar vägen är en tiotusen-dollarfråga

Det här med att Trump twittrar så skarpt om Irans regim, har det någon betydelse?

– Det kan vara en dödskyss för demonstranterna som ju inte tjänas av stöd från utländska krafter. Det är en klassisk taktik för auktoritära regimer att kasta skulden på landets fiender. Demonstranterna vill naturligtvis inte framställas som köpta av främmande makt utan som autentiska i sin kritik.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln