Annie, 23, trodde hon skulle strypas till döds – flydde för sitt liv

Publicerad 2024-06-12

Annies pojkvän hade tagit stryptag på henne flera gånger förut – men den här dagen våldtog han henne och satte ett bälte runt hennes hals.

Sedan drog han åt.

Naken och blåslagen lyckades hon till slut fly för sitt liv.

– Han ville straffa mig, det sa han själv, säger hon.

Polis och rättsläkare har de senaste åren varnat för en ökning av strypsex bland unga, det vill säga att man experimenterar med stryptag under samlag.

Ibland sker det i samförstånd, men ofta kommer stryptaget som en ovälkommen överraskning.

När Annies ex ställdes inför rätta för flera års våld mot henne hävdade han att de brukade ha frivilligt strypsex, något Annie menar är lögn.

Aftonbladet har gått igenom 33 domar från de senaste 12 månaderna där strypsex nämns. I flera av dem menar den åtalade killen eller mannen, precis som Annies ex, att strypsexet var frivilligt, att tjejen eller kvinnan efterfrågade det.

Annie har genom åren dokumenterat våldet som exet utsatte henne för. Ofta tog han stryptag på henne, så hårt att hon blev blå. Tack vare att hon dokumenterade skadorna kunde han dömas för flera fall av misshandel och grov fridskränkning.

Men offren själva menar att det inte är sant.

– Jag skulle nog tro att 99 procent av de som utsätts för strypsex inte själva vill det. Oavsett är det inget man kan anta att den andra vill. När han utsatte mig så var det nog för att straffa mig, för han visste att jag inte ville, säger Annie.

”Ville ha kontroll”

Annie var bara 16 år när hon träffade den sex år äldre killen första gången.

Hon vet inte riktigt hur hon ska beskriva deras förhållande.

– Han var och är den enda killen jag haft men han träffade andra vid sidan av, så jag vet inte om jag kan säga att vi var ett par för vi hade ofta uppehåll. Men jag älskade honom på något sätt tror jag, han hade inte bara dåliga sidor, säger Annie.

Oavsett vilken etikett man ska sätta på deras relation så var de med varandra till och från under fem års tid. Och under nästan hela den tiden utsatte den i dag 28 år gamla mannen Annie för våld och kontroll, något han nu är dömd till sex och ett halvt års fängelse för.

– Han brukade gå igenom min telefon och mina sociala medier. Han ville ha kontroll över vilka jag träffade och var väldigt svartsjuk, säger Annie.

Och mannen blev med tiden allt mer våldsam. Annie har tappat räkningen på hur många gånger han slagit henne.

Annie var bara 16 när hon träffade den sex år äldre mannen.

”Ska strypa dig till koma”

Vid ett tiotal tillfällen tog han även stryptag på henne. Stryptagen kunde vara hårda, med båda händer, så att hon inte kunde andas. Efteråt brukade hennes hals vara blå och röd.

I ett Snapchatmeddelande som han skickade till henne under förhållandet hotar han henne med att strypa henne tills hon hamnar i koma.

– Ibland tog han stryptag i sängen för att tvinga mig till olika sexakter. Ibland gjorde han det som en del av våldet, för att skrämma och skada mig kanske, säger Annie.

En tid innan dådet hotade Annies ex-pojkvän med att han skulle strypa henne tills hon hamnade i koma.

Annie försökte flera gånger att lämna honom, men som forskning genom åren visat är det svårt att avsluta en destruktiv relation.

– Innerst inne visste jag ju att det han gjorde mot mig var fel. Men det blev alltid att vi gick tillbaka till varandra. Han var ofta bra på att be om ursäkt när han dagen efter såg skadorna på mig. Han brukade skylla på sin adhd och att jag skulle akta mig för att göra honom arg när han drack.

Lade bälte runt halsen

Men så i mars i fjol hände något som gjorde att Annie blev tvungen att polisanmäla.

Mannen hade fått för sig att hon varit otrogen mot honom. Han börjar kolla igenom hennes telefon efter bevis, som inte finns, men han kan inte släppa det.

Annie har genom åren dokumenterat våldet som exet utsatte henne för. Ofta tog han stryptag på henne, så hårt att hon blev blå. På grund av att hon dokumenterade kunde han dömas för flera fall av misshandel och grov fridskränkning.

Han våldtar henne samtidigt som han misshandlar och hotar henne.

– Sen tar han fram ett skärp och lägger runt min hals och drar åt. Det hade aldrig varit så grovt innan. När det här hände trodde jag att jag skulle dö.

– Hur det känns att bli utsatt för strypvåld? Panik. Man får verkligen panik.

”Han brukade skylla på sin adhd och sa att jag skulle akta mig för att göra honom arg när han drack.”

Flydde för sitt liv

Annie är rädd för sitt liv.

Hon förstår att hon måste ta sig ur situationen på något vis.

– Jag försökte övertala honom att jag var tvungen att gå på toaletten. Han sa åt mig att jag fick bajsa och kissa i sängen istället. Men till slut fick jag lov att gå.

Inne på toaletten river Annie till sig en handduk. Hon är naken så när som på ett linne och hon vill ha något att skyla sig med när hon flyr.

Hon springer ut genom dörren mot en granne men ingen öppnar.

Samtidigt är mannen efter Annie. Men när Annie rusar ut på gatan stannar han kvar i porten.

Hon lyckas stoppa en bil och polisen tillkallas.

Den här gången väljer Annie att medverka i utredningen.

”Man gör inte så mot någon man älskar”

Hennes skador dokumenteras och när utredningen fortsätter visar det sig att hon har fotat tidigare skador som mannen orsakat henne. Misstankarna mot honom blir allt fler.

Annie har genom åren dokumenterat våldet som exet utsatte henne för. Ofta tog han stryptag på henne, så hårt att hon blev blå. På grund av att hon dokumenterade kunde han dömas för flera fall av misshandel och grov fridskränkning.

Till slut dömdes 28-åringen till sex och ett halvt års fängelse och utvisning för bland annat grov våldtäkt, grov fridskränkning och misshandel av Annie.

Ett år har gått och Annie säger att hon inte längre tänker på det som hände varje dag. Hon har precis blivit undersköterska och arbetar på ett äldreboende.

– Jag mår relativt bra. Men jag vill inte springa in i en relation direkt. Jag har inte varit med någon efter honom och det lär nog dröja.

Den dömde mannen skickar ångerfulla brev till Annie där han ber om ursäkt för allt han utsatt henne för.

Han skriver att han älskar henne.

– Men jag kan inte tänka mig att man gör så här mot någon man älskar. Jag tror bara att det är manipulation.
 

Fotnot: Annie heter egentligen något annat.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET