Slut­rapporten om döds­olyckan på Gröna Lund klar

Publicerad 2024-06-14

En kvinna dog och tre personer skadades allvarligt när bergochdalbanan Jetline spårade ur på Gröna Lund förra sommaren.

Nu, ett år senare, riktar Haveri­kommissionen hård kritik mot Gröna Lund.

Och Jetline ska stängas för gott, meddelar nöjesparkens vd:

– Den kommer att monteras ner så snart tillfälle ges, säger Jan Eriksson.

På fredagen presenterade Statens haverikommission (SHK) sin slutrapport om Jetline-olyckan förra sommaren.

Då riktade generaldirektör John Ahlberk, kritik mot nöjesparken och underleverantörerna.

– Sammantaget var det en kombination av brister vid beställning, tillverkning och kontroller av bärarmarna som ledde fram till olyckan, säger han vid en pressträff.

Svetsaren saknade formell utbildning

Gröna Lund ska bland annat ha missat att ge tillverkaren viktig information om vilka krav som fanns på attraktionens bärarm och hur svetsarbetet skulle utföras. Samtidigt får tillverkaren kritik för dålig svetsning och felaktig bearbetning av materialet.

Senare under dagen vid 12.30-tiden höll Gröna Lunds vd, Jan Eriksson, pressträff. Han menar att svetsaren som utförde arbete på Jetline saknat formell utbildning.

– Haverikommissionens rapport visar att underleverantören har haft osäkerheter kring hur svetsningen skulle utföras, och att dessa osäkerheter aldrig diskuterats med deras uppdragsgivare eller med Gröna Lund, säger Jan Eriksson vid pressträffen och fortsätter:

– Den svetsare som utförde arbetet hade ingen formell svetsarutbildning och inte heller något giltigt svetsprövningsintyg.

”Beslutat att stänga Jetline för gott”

Dessutom meddelade Eriksson att berg­och­dalbanan ska monteras ner.

– Vi har beslutat att stänga Jetline för gott. Den kommer att monteras ner så snart tillfälle ges. Den allvarliga olyckan som skedde förra året har satt djupa spår i oss alla och det kommer alltid att finnas ett före och ett efter olyckan, säger Eriksson.

En kvinna miste livet och tre personer skadades allvarligt när bergochdalbanan Jetline spårade ur på Gröna Lund förra sommaren.

I dag presenterar Haverikommission sin slutrapport, nästan exakt ett år efter olyckan.

  • Fastnålat inlägg

    Gröna Lunds svar: ”Något liknande ska aldrig kunna ske igen”

    14 juni 10.51
    Martin Palmborg

    I slutrapporten får Gröna Lund bland annat kritik för beställningen av bärarmen. De menar att det inte ställts tillräckliga krav, vilket företagets vd Jan Eriksson nu svarar på.

    – Vi ser mycket allvarligt på att det här kunde ske. I ljuset av olyckan kan vi se att en närmare kontakt med och övervakning av tillverkaren hade troligtvis kunnat minska riskerna för de brister som uppkom, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

    – Direkt efter olyckan inledde vi en egen utredning där vi har genomlyst hela vår verksamhet. Det här har lett till ett förändringsarbete där vi redan vidtagit flera åtgärder för att något liknande aldrig ska kunna ske igen.

  • Martin Palmborg
    14 juni12.39

    Jetline stänger för gott

    Jetline ska monteras ner berättar Gröna Lunds vd Jan Eriksson vid pressträffen.

    – Vi har beslutat att stänga Jetline för gott. Den kommer att monteras ner så snart tillfälle ges. Den allvarliga olyckan som skedde förra året har satt djupa spår i oss alla och det kommer alltid att finnas ett före och ett efter olyckan, säger han.

  • Martin Palmborg
    14 juni12.36

    Gröna Lunds vd: Svetsaren hade ingen formell utbildning

    Svetsaren som utförde arbete på Jetline ska ha saknat formell utbildning, enligt Gröna Lunds vd.

    – Haverikommissionens rapport visar att underleverantören har haft osäkerheter kring hur svetsningen skulle utföras, och att dessa osäkerheter aldrig diskuterats med deras uppdragsgivare eller med Gröna Lund, säger vd:n Jan Eriksson, vid pressträffen.

    – Den svetsare som utförde arbetena hade ingen formell svetsarutbildning och inte heller något giltigt svetsprövningsintyg.

  • Martin Palmborg
    14 juni12.35

    Vd:n om slutrapporten: ”Den är viktig för de som drabbades”

    Nu uttalar sig Gröna Lunds vd Jan Eriksson om slutrapporten.

    – Vi har bistått haverikommissionens utredning till fullo och vi välkomnar deras slutrapport. Den är viktig för de som drabbades och deras anhöriga, säger han och fortsätter:

    – Den är viktig för oss som arbetar på Gröna Lund. Den är viktig för att vi alla ska kunna förstå vad som orsakade olyckan.Något liknande har aldrig hänt på Gröna Lund förut. Och vi ska se till att något liknande aldrig kan hända igen.

  • Martin Palmborg
    14 juni12.31

    Gröna Lund håller pressträff

    Nu inleder Gröna Lund sin pressträff med anledning av att Haverikommissionen presenterade sin slutrapport om Jetline-olyckan i dag.

  • Jennifer Snårbacka
    14 juni11.06

    Så gick olyckan till på Gröna Lund