Polisen Björn berättar om blodiga polishjälmen

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-16

En polisman fick en sten kastad i huvudet så att hjälmen sprack. Nerblodad kördes han iväg med ambulans.

Polisen Björn och hans kollegor har arbetat på plats under de senaste dygnens våldsamma upplopp.

– Det var som en krigszon och känslan var att man inte skulle ta sig därifrån levande.

Björn, 41, är gruppchef och områdespolis i Motala. Under sina 15 år som polis har han aldrig varit med om att möta ett så stort våldskapital som under de senaste dygnens upplopp.

På torsdagen var han tillsammans med kollegor på en utbildning i Linköping. När de skulle åka tillbaka till Motala brakade kaoset loss i Skäggetorp. Han och kollegorna kallades omedelbart till platsen.

– Det eskalerade väldigt fort och det blev snabbt aggressivt våld riktat mot polisen, säger Björn.

Polis och polisbilar attackerades under de våldsamma upploppen i Skäggetorp.

Han berättar att stora stenar flög över hjälmarna, kundvagnar och pinnar kastades mot dem. Egentligen kastades allt som fanns till hands mot poliserna.

– Det blev en farlig situation och vi fick retirera ut. Det var bara att rädda sig undan mobben och stenregnet och då blev ett antal fordon kvar. De sattes i brand och förstördes.

På lördagen fortsatte för ledaren för det högerextrema partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, sin påskturné för att bränna en koran i Örebro.

Polisen Björn har arbetat under de senaste dygnens upplopp. Under sina 15 år som polis har han aldrig mött ett så stort våldskapital, berättar han.

Varit i en krigszon i flera timmar

Några av Björns poliskollegor skickades till Örebro för att hjälpa till. Björn tog emot trötta och chockade kollegor när de kom hem.

– De sa att det var som att de befunnit sig i en krigszon i flera timmar. Känslan var att de inte visste om de skulle ta sig levande därifrån.

En polisman i deras grupp fick en sten kastad i huvudet så att hjälmen sprack.

– Han fick sy ett par stygn i ansiktet. Han hade tur, för det hade kunnat vara mycket värre om stenen träffat annorlunda. De här stenarna som de kastar, de väger flera kilo.

Flera polisbussar i lågor i Sveaparken i Örebro. Minst tio poliser skadades i det våldsamma upploppet.

Delade inlägg om upplevelse

Vittnesmålen, tillsammans med bilder, filmer och sin egen upplevelse gjorde att Björn kände att han behövde skriva och dela med sig av sina tankar.

På polisen i Motalas Facebook och Instagram publicerade han en text tillsammans med en bild på den blodiga polishjälmen.

– Jag känner sådan frustration och en hopplöshet kring att det ska bli så här våldsamt bara för att någon uttrycker en åsikt. Detta kändes mer som rent polishat.

Han säger att många tycker att polisen själva skapat situationen genom att ge tillstånd.

– Så är det inte, vi står inte bakom åsikterna. Vi gör bara vårt jobb och det är att upprätthålla demokratin och värna om yttrandefriheten. Vi lägger inga som helst värderingar i det som uttrycks.

Sveaparken, Örebro, långfredagen 2022.

”Är vanliga människor under hjälmen”

Han hoppas att åtminstone några tar till sig hans budskap när de läser hans text.

– Stenen som kastas mot polisen i hjälm och uniform kastas inte bara mot en polis. Den kastas mot en pappa som ser fram emot att få fira påsk med sina barn. Den kastas mot en mamma som innan jobbet har kramat om sina barn och lovat att komma hem igen.

Trots de våldsamma dygnen av upplopp rullar verksamheten på och Björn är tillbaka på jobbet som vanligt.

– De som var med i går i Örebro är tagna ur tjänst. Men mentalt får vi bara ladda om helt enkelt. Men det är klart att dessa två händelser sliter och tär, både på kropp och psyke.

”Stenen som kastas kastas inte bara mot en polis i uniform – den kastas mot en pappa som ser fram emot att få fira påsk med sina barn”