Tvillingarnas hjärna separerades: ”Rymdåldersgrejer”

Publicerad 2022-08-01

Två tvillingpojkar delade hjärna i tre år.

Nu har de separerats med hjälp av VR-teknik.

– Det är en anmärkningsvärd prestation av teamet, säger den ansvariga kirurgen.

Sedan Bernardo och Arthur Lima föddes som sammanvuxna tvillingar för tre år sedan har deras huvuden och hjärnor suttit ihop.

Pojkarna, som föddes i Roraima-regionen i Brasilien, har tillbringat hela sin liv tillsammans.

Nu har kirurger lyckats separera de två på ett sjukhus i Rio de Janeiro, under ledning av den pediatriska kirurgen Noor ul Owase Jeelani från Londons Great Ormond Street Hospital, rapporterar Sky news.

Pojkarna är de äldsta tvillingarna med en sammanvuxen hjärna som någonsin har separerats.

Kirurger i London och Rio ägnade månader åt att testoperera genom projektioner av tvillingarnas CT- och MRI-skanningar – något som kirurgen Jeelani beskrev som "rymdåldersgrejer".

– Det är verkligen fantastiskt att kunna se anatomin och att gå igenom hela operationen innan du faktiskt utsätter barnen för någon risk, säger kirurgen Noor ul Owase Jeelani i en intervju med The mirror.

Bernardo och Arthur föddes som siamesiska tvillingar för tre år sedan.

”Gett pojkarna och deras familj en ny framtid”

Pojkarna fick opereras hela sju gånger, och de sista två operationerna tog över 33 timmar. Nästan hundra personer var delaktiga i att göra operationerna framgångsrika.

– Den framgångsrika separationen mellan Bernardo och Arthur är en anmärkningsvärd prestation av teamet i Rio, säger Jeelani.

Han tillade att välgörenhetsorganisationen Gemini Untwined, som grundades av honom, förlitar sig på offentliga donationer för att kunna fortsätta sitt värdefulla arbete.

– Vi har inte bara gett pojkarna och deras familj en ny framtid, vi har dessutom utrustat det lokala teamet med förmågan och självförtroendet de behöver för att kunna utföra en så komplex operation igen, säger han.

Genom att dela kunskap med varandra och att arbeta i team på det sättet de gjort under den här operationen hoppas Jeelani på att ”förbättra resultatet för alla barn och familjer i liknande situationer”.

Pojkarnas hjärnor separerades med hjälp av VR-teknik.

”Blivit en del av familjen på sjukhuset”

Gabriel Mufarrej arbetar på sjukhuset pojkarna varit patienter på i två och ett halvt års tid.

– Sedan föräldrarna till pojkarna kom till oss i Rio för att söka vård för två och ett halvt år sedan, har de blivit en del av vår familj här på sjukhuset, säger han.

Han är väldigt glad över den lyckade operationen och pojkarna återhämtar sig just nu på sjukhus.

– Pojkarna och deras familj har fått ett livsavgörande resultat.

Följ ämnen i artikeln