Busch: Enormt underbetyg att SD kom in i riksdagen

Publicerad 2022-02-01

Det tog emot för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att börja samtala med SD, det berättar hon i en intervju med DN.

– Vi grundades som en motrörelse till nazismen, och jag ser det som ett enormt underbetyg att ett parti som har rötter i nazismen kom in i riksdagen, säger Ebba Busch till DN.

Kristdemokraterna var det parti som först närmade sig SverigedemokraternaEbba Busch bjöd in SD-ledaren Jimmie Åkesson till en köttbullslunch i juli 2019. Nu berättar Busch i en DN-intervju att det inte var ett enkelt steg att ta.

– Det är ju inte en lätt fråga utifrån att vi är ett värderingsdrivet parti. Vi grundades som en motrörelse till nazismen, och jag ser det som ett enormt underbetyg att ett parti som ändå har rötter i nazismen, och kopplingar till nazismen in på 90-talet i Sverige, kom in i riksdagen, säger hon.

Busch berättar att hon först omprövade sin ståndpunkt om att inte samtala med SD, men att hon sedan drabbades av ”verkligheten”. En verklighet där Alliansen inte längre existerade på nationell nivå.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch bjöd in SD-ledaren Jimmie Åkesson till en köttbullslunch i juli 2019.

Stolt över nya regeringsunderlaget

Att inleda ett samarbete med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna var inte Busch förstahandsval, men hon är stolt över det samarbetet har lett till.

– Från frukten känner man trädet. Jag tycker att alla de som undrar om vi inte är på väg mot ett sluttande plan när man sätter sig ner och pratar med Sverigedemokraterna ska titta på vad det har blivit! Jag är väldigt nöjd med den förhandlingen vi gjorde i höstas: Det blev ökat gåvoskatteavdrag, det blev sänkt drivmedelsskatt, och de första stegen mot en nationell vårdförmedling. Allt det här är ju kristdemokrati, säger Ebba Busch till DN.

”Har slutat älta”

DN frågar Busch hur hon i dag hanterar känslan kring att hon ser det som ett underbetyg att SD kom in i riksdagen från första början.

– Jag skulle vilja säga att jag har slutat älta det i dag, säger hon.

Busch berättar för tidningen att om KD:s opinionssiffror hade sett annorlunda ut skulle hon ha föreslagit beslutet om att närma sig Sverigedemokraterna tidigare.