Folkhälsomyndighetens sifferhaveri: Fel dödsprognos

Publicerad 2020-07-21

Tidigare i dag presenterade Folkhälsomyndigheten en ny rapport med framtidsprognoser för coronaviruset i Sverige.

I det värsta scenariot skulle drygt 7 000 svenskar dö under det kommande året.

Nu backar Folkhälsomyndigheten.

”Vi hade av misstag avrundat uppåt överallt”, uppger myndigheten till Aftonbladet.

Flera medier rapporterade under förmiddagen att ytterligare 7 000 personer kan dö i corona Sverige fram till hösten 2021. Detta i fall Folkhälsomyndighetens värsta framtidsscenario skulle bli verklighet.

Siffrorna från rapporten, som bland annat plockades upp av nyhetsbyrån TT och citerades av flera medier, var dock fel.

När Aftonbladet ställer frågan om hur siffrorna i de olika scenarierna ska tolkas, svarar Folkhälsomyndighetens analyschef Lisa Brouwers först att något blivit fel i summeringen över antal väntade dödsfall per vecka. Sedan återkommer hon i ett mejl till Aftonbladet.

”Det var fel i filerna. Vi hade av misstag avrundat uppåt överallt vilket gjorde att det blev fel då det är små tal, under 1, i de flesta regioner” skriver Brouwers.

När de nya uppgifterna publicerats visar det sig att felmarginalen var stor. I scenario noll, som utgår från att dagens nivå av smittspridning håller i sig, beräknas ytterligare 204 personer dö i corona – istället för 2 500 som den första prognosen sa.

I scenario ett, som utgår från en kraftig topp i höst följt av minskning och med en ytterligare topp igen efter nyår, väntas 3 213 personer dö istället för som tidigare sagt drygt 5000 personer.

”Inget fel”

Och i de allra värsta scenariot, med en utdragen och jämnt ökande spridning, väntas 5 437 ytterligare dödsfall i corona, istället för som tidigare 7 200.

När Folkhälsomyndighetens analyschef Brouwers får frågan om hur det kunde bli så fel, säger hon igen att alla decimaltal avrundats uppåt till närmaste heltal.

– Det är inget fel utan ett avrundningsfel.

Men det blev ju helt fel resultat?

– Om du summerar massa småtal som är 0,01 till heltal blir det så. Nu presenteras utdata utan avrundning vilket ger korrekt resultat vid summering.

Hur kunde det bli så fel från början?

– Det var statistikern som skrev att vi avrundat uppåt, det är ingen fara alls, säger analyschef Brouwers.