Staty bortplockad efter konstkupp i Bristol

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bild tagen när Jen Reid-statyn, kallad "A Surge of Power (Jen Reid) 2020", fortfarande stod kvar.
Foto: Matt Dunham
Bild tagen när Jen Reid-statyn, kallad "A Surge of Power (Jen Reid) 2020", fortfarande stod kvar.

Den staty av en antirasistisk demonstrant som satts upp i brittiska Bristol i en konstkupp har tagits ned av myndigheterna.

Statyn av demonstranten Jen Reid som höjer sin knutna näve hann stå i ett dygn på den sockel där en staty av slavhandlaren Edward Colston tidigare stått.

Colston-statyn togs ned av demonstranter och dumpades i Avonfloden under Black lives matter-rörelsens protester den 7 juni i år. Den har senare bärgats.

Statyn av Jen Reid togs bort under torsdagsmorgonen, meddelar stadsfullmäktige.

Den ska enligt ett uttalande förvaras på stadens museum så att konstnären kan hämta den eller donera den till samlingarna.

Borgmästaren Marvin Rees poängterar att något tillstånd inte hade getts för statyn av Jen Reid. Myndigheterna anser att hela staden gemensamt ska besluta vad som ska ersätta statyn av Colston, som hade stått på sockeln sedan 1895.

Protesterna i staden och på många andra håll i världen utlöstes av att amerikanen George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis i USA. I Storbritannien har mycket av protesterna riktat in sig på Storbritanniens koloniala förflutna.

Edward Colston var en slavhandlare och parlamentsledamot på 1600-talet. Hans namn finns representerat på många håll i Bristol, som var hans födelsestad.

Publicerad:

LÄS VIDARE