Elina, 23, odlar eget kaffe – i matsalen: ”Väldigt roligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I Elinas matsal hemma i Strängnäs står en 2,40 hög planta. Förutom att den är mysig att äta middag under så förser den även familjen med närodlat kaffe.

– Jag måste säga att kaffet är väldigt gott! säger Elina Halldin.

Odlingsfantasten Elina Halldin, 23, hade en idé om att få tag i ett färskt kaffebär som hon kunde plantera, rå om och få se växa. Men när en annons på Blocket dök upp med ett helt kaffeträd kunde hon inte låta bli att slå till.

– Jag kände bara: Det här trädet behöver mig, säger Elina.

Hon tvingade sin pappa Peter att ta bilen och köra från Strängnäs där de bor cirka tio mil bort för att få den efterlängtade kaffeplantan. En växt som inte var helt lätt att få med sig hem.

– Den är 2,40 hög så vi satt med trädet i håret på vägen tillbaka hem.

Men det var det värt – för nu har plantan som bor i familjens matsal försett dem med hemmarostat kaffe.

1 av 3

”Miljövänligt med närodlat svenskt kaffe”

Plantan som Elina köpte var full av färska bär som hon plockade, rostade och sedan malde.

– Det var jätteroligt! Men det blev bara cirka 300 gram av skörden, så det är ett väldigt exklusivt kaffe som man får dricka på speciella tillfällen, säger Elina.

Elinas kaffeplanta planterades för tio år sen av ett frö. Efter fyra år börjar kaffebönor dyka upp och då är det bara att börja plocka. Antingen för att rosta eller för att plantera så att det kommer nya träd – något Elina rekommenderar kaffe- och odlingsälskare att göra.

– Har man odlat någon själv så känns det ju som ens egen bebis. Och det är roligt att känna att man själv rostat kaffet man dricker. Sen är det väldigt miljövänligt med närodlat svenskt kaffe.

1 av 5

Succé på Facebook

Intresset för att odla sitt eget kaffe verkar finnas ute i vårt avlånga land. När Elina postade bilder på sitt kaffeträd och sitt hemmarostade kaffe på Facebook fick hon stor respons och över 250 000 personer reagerade på hennes inlägg.

– Väldigt många som var imponerade. Det verkade inte som att det var så många andra som hade ett kaffeträd, så många var nyfikna på hur jag och de innan mig tagit hand om trädet.

Men en fråga som inte dök upp var hur Elinas hemmaodlade kaffe smakade.

– Nu är jag ju lite partisk, men jag måste säga att kaffet är väldigt gott. Mörkrostat och lyxigt – så som jag vill att mitt kaffe ska vara.

Publicerad:

LÄS VIDARE