Billström kallar upp Iraks högsta diplomat

Anna Isaksson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2023-07-20

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström (M) riktar stark kritik mot irakiska myndigheter efter stormningen av Sveriges ambassad i Bagdad.

Nu kallar han upp landets högsta diplomat i Sverige till UD.

”Det som har skett är helt oacceptabelt och regeringen fördömer å det starkaste dessa attacker. Irakiska myndigheter har en otvetydig skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal enligt Wienkonventionen. Det är uppenbart att irakiska myndigheter allvarligt brustit i detta ansvar”, skriver Billström i ett skriftligt uttalande.

Iraks högsta diplomat i Stockholm, landets chargé d’affaires, kommer att kallas upp till utrikesdepartementet.

För mindre än en månad sedan skedde en liknande händelse. Regeringen ser nu över vilka vidare åtgärder som behöver vidtas, skriver Billström.

Markera det självklara

Även vice statsminister Ebba Busch (KD) noterar att det är andra gången på kort tid som ambassaden stormas i Irak.

TT: Vad kommer ni att säga till diplomaten som kallats upp?

– Vi kommer att understryka vikten av att Irak klarar av att fullfölja på det som är allas vårt åtagande, att kunna säkerställa grundläggande trygghet och säkerhet på plats för ambassadpersonal, säger Busch.

TT: Kan det bli aktuellt med några sanktioner från svensk sida för att Irak inte lyckas skydda ambassaden?

– Nej, nu kommer börja med att markera det som är det självklara och grunden för alla våra respektive länders förbindelser – deras yttersta ansvar för vår ambassadpersonal på plats i Irak.

Fortfarande oroligt

Våldsamheterna började under natten svensk tid och under morgonen befann sig fortfarande ett stort antal människor på plats. Kravallpolis och vattenkanoner har satts in för att skingra folkmassan.

Flera hundra personer var delaktiga i våldsamheterna enligt källor och filmer från platsen och på bilder syns personer som eldar flaggor, viftar med koraner och skriker.

Ingen personal på den svenska ambassaden ska ha skadats i samband med händelsen.

Koranbränning planerad

Stormningen äger rum sedan den svenska polisen beviljat tillstånd för en allmän sammankomst, där en person avser att bränna en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm under torsdagen.

Två personer ska delta i demonstrationen. Personen bakom ansökan sade till TT under onsdagen att det är samma personer som tidigare i somras brände en koran utanför en moské i Stockholm.

Den koranbränningen gav upphov till kraftiga reaktioner i muslimska länder. 57 av dem har krävt att koranen ska skyddas av internationell lag.

Irak fördömer

På den irakiska ambassadens hemsida publicerades under morgonen ett uttalande där man fördömer det inträffade.

”Irakiska utrikesdepartementet fördömer i starkaste ordalag händelsen där den svenska ambassaden satts i brand i gryningen i dag”.

Ambassaden bekräftar också att landets regering har uppmanat till en akut utredning för att ta reda på hur detta kunde ske och till att vidta säkerhetsåtgärder.

När TT kontaktar ambassaden vill de inte ge några ytterligare kommentarer.

– Vi avvaktar och följer den irakiska regeringens åsikt. De har kommunicerat sin åsikt i massmedia. Det är det som gäller, säger Alan Jalal, anställd vid den irakiska ambassaden.

Följ ämnen i artikeln