Indraget uppehållstillstånd vid semester i hemland kan bli aktuellt

Publicerad 2022-12-15

Maria Malmer Stenergard, migrationsminister (M), och Henrik Vinge, Sverigedemokraternas gruppledare.

Det kan bli aktuellt att dra in uppehållstillstånd för personer som åker tillbaka till sitt hemland på semester.

– Om man åker tillbaka som turist indikerar det att man inte behöver skydd som man uppgav i ansökan, säger Maria Malmer Stenergard, migrationsminister (M).

Migrationsverket får i uppdrag av regeringen att stärka dess arbete med ärenden om återkallelse av uppehålls- och arbetstillstånd, det meddelar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på torsdagens pressträff.

Det är viktiga åtgärder för att säkerställa att systemet med den reglerade invandringen inte missbrukas, fortsätter hon.

– Systemet med den reglerade invandringen får inte missbrukas. Därför tilldelar vi Migrationsverket ett uppdrag för att stärka återkallelsearbetet, säger Maria Malmer Stenergard (M).

”Omfattande missbruk”

I dag finns det brister i arbetet med återkallelse av uppehålls- och arbetstillstånd. En rapport från Migrationsverket visar att det finns starka indikationer på ett omfattande missbruk av uppehållstillstånd för studier inom högre utbildning, enligt Sverige­demo­kraternas vice partiledare Henrik Vinge.

– Det är viktigt att uppehålls- och arbetstillstånd återkallas när det finns grund för det. Migrationsverket ska bland annat utveckla sina handläggningsprocesser och skapa en tydlig ansvarsfördelning för återkallelsearbetet. Automatiska system kan vara en möjlighet för att snabbare identifiera ärenden där det finns indikationer om felaktigheter, säger Henrik Vinge.

TV4 lyfter under pressträffen att det innan valet diskuterades huruvida man ska kunna dra tillbaka uppehållstillstånd för folk som åker tillbaka till sitt hemland på semester.

Det är något som kan bli aktuellt i detta ärende att ta med den indikatorn, svarar Maria Malmer Stenergard.

– Om man åker tillbaka inom kort tid efter att man har beviljats ett uppehållstillstånd från det hemland man lämnat, men sedan ändå åker tillbaka till det land som turist indikerar det att man inte behöver skydd som man uppgav i ansökan, säger Maria Malmer Stenergard.