Penna och fax på Akademiska efter hackarattack

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-01-24

Akademiska sjukhusets läkemedelsbeställare tvingas till pappersexercis efter helgens hackerattack.

Systemet för att beställa läkemedel ligger nere på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter helgens hackarattack. I stället tvingas anställda göra beställningar med hjälp av penna och fax.

– Känslan är väl mest att man blir trött, möjligen lite förbannad, säger chefsapotekaren Hans Sjöberg.

På Läkemedelsservice vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har arbetsuppgifterna snabbt förändrats.

Härifrån görs beställningar av läkemedel till sjukhuset. I stället för några knapptryck i beställningssystemet är det nu betydligt krångligare. Processen involverar efter helgens utpressningsattack mot Tietoevry att fylla i blanketter för hand, skanna dem och skicka i väg till leverantören Apo-ex. Där får de också hanteras manuellt.

– Det är klart att det tar mycket längre tid, säger Annika Bergström på läkemedelsservice, och tillägger.

– Det blir fler steg där det kan gå fel.

Inga patienter drabbade

Men trots att e-handelssystemet är utslaget så kommer läkemedlen fortfarande fram som de ska.

– Det som är vårt uppdrag, att se till att försörja Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett med läkemedel, liksom primärvården och Folktandvården, funkar eftersom vi har beprövade reservrutiner, säger Hans Sjöberg.

Materialförsörjningen har drabbats på liknande sätt, och även systemet för nyregistreringen av patienter slogs ut i svallvågorna av attacken. Region Uppsala gick upp i stabsläge, enligt SVT Nyheter Uppsala.

– Vi jobbar ju för att samhället och medborgarna ska må bra. Nu får vi fokusera lite annorlunda. I stället för att göra det vi normalt gör så får vi ägna en hel del tid åt det här i stället, det känns bara onödigt, säger Hans Sjöberg.

”Väl förberedda”

Han medger att hackarattacken visar på sårbarheten hos en stor och viktig organisation som Akademiska.

– Men det visar faktiskt ännu mer att trots att det finns sårbarheter, så är vi väl förberedda på att hantera knepiga situationer. Ska man vara uppriktig så har pandemin hjälpt till så att man har ett bra katastroftänk.