SMHI varnar för norsk snösmocka: ”Allvarliga konsekvenser”

Uppdaterad 2024-01-18 | Publicerad 2024-01-16

Ett rejält snöoväder drar in från Norge under onsdagen.

SMHI har utfärdat nio varningar och Trafikverket har skickat bandvagnar till västra Sverige.

– Vi tror att det kommer att leda till allvarliga konsekvenser, säger Charlotta Eriksson, vakthavande meteorolog.


 Uppdatering 240118: Snökaos på E4 i Norrland – flera lastbilar i olyckor


Det djupa lågtrycket har bildats ute på Atlanten och drar under onsdagen in över Sverige västerifrån.

– Det är ett område med snöfall och blåst som kommer från Norge. Det har redan börjat röra sig in i västa Sverige. Där gäller varningen från midnatt och morgontrafiken drabbas, säger Charlotta Eriksson på SMHI på tisdagskvällen.

Det är dålig sikt på E6 vid Stenungsund.

Snösmockan slår till med väsentlig kraft, men räknas meteorologiskt inte som en snöstorm. Gränsen för stormstyrka går vid 24,5 meter per sekund och riktigt så kraftiga vindar blir det inte.

– Det kommer nog att upplevas som en snöstorm av många. Det blir rejält blåsigt och snö. På västkusten når vinden upp till 22–23 meter per sekund och i Stockholm 15–20, säger Charlotta Eriksson.

Här gäller varningarna

Ovädret väntas förflytta sig fort över Sverige under onsdagen.

– Det börjar i väst och rör sig sedan åt nordost. I Stockholmstrakten blir det som intensivast från eftermiddagen och sedan drar det vidare upp över Norrland.

SMHI hade på tisdagskvällen utfärdat nio aktiva varningar för snöovädret och ytterligare ett pärlband med vindvarningar till havs. Tre av snövarningarna är orange, den näst allvarligaste kategorin. Övriga är gula.

De orangefärgade varningarna gäller stora delar av norra Halland och sydvästra Västergötland, Bohuslän och västra Dalsland samt ett avgränsat område i nordöstra Ångermanland och södra Västerbottens kustland.

– Det är en känslig sträcka i och med att E4 går där också, säger Charlotta Eriksson.

SMHI har utfärdat nio snövarningar.

SMHI: ”Allvarliga konsekvenser”

Enligt SMHI:s varningsmeddelanden kan snöovädret väntas leda till stora problem i vägtrafiken, förseningar och inställda avgångar för bussar tåg och flyg samt strömavbrott i områden med luftburna elledningar.

Men lågtrycket har inte fått något namn.

– Norrmännen gör det bara när varningarna är på röd nivå och vi gör det när vinden går över stormstyrka. Vi tror ändå att det kommer att leda till allvarliga konsekvenser, säger Charlotta Eriksson.

I västra Sverige började Trafikverket rusta för kaos redan under tisdagskvällen. Under onsdagsmorgonen når ovädret sin höjdpunkt och sammanfaller med morgonrusningen i trafiken.

– Vi har beslutat att skicka bandvagnar som kommer att stå räddningstjänsten till förfogande. Vi kommer skicka tre till Göteborg och tre till Uddevalla, sa Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket, till P4 Väst.

Kylan mildras: ”Får ett skifte”

Med ovädret mattas de senaste dagarnas bistra kyla av.

– Vi får ett skifte med mildare luft när det här lågtrycket passerar. Det blir sydliga eller sydvästliga vindar och moln och blåst rör om allting. Men bakom lågtrycket väntar nordliga vindar igen. Då trycks den kalla arktiska luften ner igen, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

Jojoväder – ska det vara så?

– Det är ganska vanligt. Vi befinner oss i västvindsbältet. Lågtrycken radar upp sig på Atlanten. Det är det sydligare läget på jetströmmen som gör att det rasar ner kall luft.

– Däremot är det ganska längesen vi hade det här sydliga läget så länge att vi får en långvarig och kall vinter även i södra Sverige.

När blir det mildare?

– I början av nästa vecka kommer nya lågtryck som tar en lite nordligare bana över Sverige. Då trycks det upp varmare luft. Men sedan kan det bli kallare igen från mitten av veckan.

Här hjälper en bandvagn till i skånska Brösarp – efter snö och vind som ställt till problem under tisdagen.

Följ ämnen i artikeln