Kvarglömd kabel orsakade fartygsbrand

Publicerad 2023-01-18

Virket ombord på Almirante Storni fattade eld utanför Göteborg den 4 december 2021.

Det var sannolikt en kvarglömd förlängningskabel som ledde till branden ombord på fraktfartyget Almirante Storni utanför Göteborg för drygt ett år sedan.

Enligt haverikommissionen finns viktiga lärdomar att dra av den omfattande släckningsinsatsen.

Drygt 177 meter långa Almirante Storni var på väg från Söderhamn till Alexandria i Egypten, lastad med virke.

När fartyget låg för ankar vid Vinga utanför Göteborg den 4 december 2021 fattade virket ombord plötsligt eld. Ingen människa kom till skada, men branden var släckt först efter mer än en vecka.

Enligt Statens haverikommissionen berodde branden på en förlängningskabel som glömts kvar inkopplad i samband med lastningen.

”Den sannolika brandorsaken är att en ljusbåge i förlängningskabeln antänt virkeslasten”, skriver haverikommissionen i ett pressmeddelande.

Samtidigt, skriver kommissionen, finns viktiga lärdomar att dra av det utdragna släckningsarbetet, som kunde avslutas först efter det att Almirante Storni en vecka senare hade lotsats in till Göteborgs hamn.

Enligt haverikommissionen finns skäl att stärka hanteringen av fartyg som behöver hjälp och rekommenderar därför bland annat regeringen att utreda frågan och vidta nödvändiga åtgärder.

Följ ämnen i artikeln