Ny utredning om infekterad skogspolitik

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-02-07

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Arkivbild.

Regeringen vill ta fram en ny skogspolitik som ska öka den ”skogliga tillväxten”. Samtidigt ställer EU tuffare klimatkrav på den svenska skogen.

En svår balansgång för den utredning som nu tillsätts.

Skogspolitiken är ett getingbo av motstridiga intressen, där grundkonflikten handlar om produktion kontra miljö.

Skogsägarna vill ha frihet att själva bestämma när skogen ska avverkas, skogsindustrin vill växa och politiker vill att träråvaror ska ersätta fossila alternativ. Men skogen ska också säkra en rik biologisk mångfald och vara en kolsänka som tar upp koldioxid, vilket innebär begränsningar för hur mycket som kan avverkas.

Kort sagt, skogen räcker inte till för att uppfylla allas önskningar. Politiken måste prioritera.

Hittills har det gått sådär att dämpa konfliktnivån och den stora skogsutredning som kom för bara tre år sedan, på uppdrag av S-MP-regeringen, är inget som nuvarande regering vill bygga sin skogspolitik på.

Skogen som resurs

– Vi ser skogen som en strategisk resurs, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

– Det finns behov av samhällsekonomiskt effektiva åtgärder som stärker incitament, investeringsvilja och näringsfrihet i skogsnäringen.

Han konstaterar att mycket hänt sedan den senaste stora skogspolitiska reformen 1993.

Bland annat har både ny nationell och EU-lagstiftning tillkommit, inte minst om miljöhänsyn. Kullgren pekar även på att behovet av inhemskt producerad biomassa ökar.

Syftet med den nya utredningen är, enligt Kullgren, att öka ”den skogliga tillväxten” och produktionen av biomassa för att upprätthålla balansen mellan de skogspolitiska målen produktion och miljö.

EU skärper krav

Skogen är också en viktig del i EU:s nya klimatlagstiftning och Sverige har fått ett tufft beting vad gäller att lagra koldioxid i skog och mark fram till 2030.

Regeringen har tillsammans med Finland protesterat mot att EU inte förstår hur skogsbruket fungerar här i norr, men målen är beslutade och bindande.

– Det är nödvändigt att utreda och reformera skogslagstiftningen, så att summan av all lagstiftning på nationell och europeisk nivå inte blir alltför restriktiv, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

ANNONS

Följ ämnen i artikeln