Influencern fick gratis tandvård – och tänderna förstörda

Publicerad 2024-02-13

Mikaela Yngwe lovades en enkel tandkorrigering – men fick i stället tänderna förstörda.

Nu har bolaget gått i konkurs – själv står hon med en saftig räkning.

– Jag känner mig så lurad, säger Mikaela.

2021 kontaktades influencern Mikaela Yngwe, 27, av en tandvårdskedja som var intresserade av att göra ett samarbete med henne. Dealen var att Mikaela skulle få en tandkorrigering i utbyte mot att hon gjorde reklam för bolaget.

– Jag hade inga problem med tänderna innan, men tänkte att ja, mina framtänder sticker ju ut lite så det kanske man kan göra något åt. Så jag åkte till deras klinik i Gamla stan. Det var jättetrevligt, lyxigt och verkade professionellt.

Mikaela sattes upp på företagets behandlingsplan. I tio veckor skulle hon använda skenor för att justera tänderna. Uppföljningen skulle ske digitalt. Bemötandet kändes till en början professionellt men när skenorna skulle passas ut blev Mikaela orolig.

– Tandläkaren sa att de behövde slipa och göra mellanrum mellan tänderna för att kunna korrigera. Redan där fick jag en klump i magen.

Problemen börjar

Efter att behandlingen var avslutad fick hon en metalltråd, så kallad retainer, insatt på bakre tandraden för att tänderna inte skulle vandra tillbaka. Det var något hon inte fått information om innan.

– Problemen började ju när tråden trillade av, så jag fick gå tillbaka två, tre gånger. Sen kände och såg jag ju att tänderna hade flyttat på sig.

Det blir allt svårare att få återkoppling från kliniken. Vid sitt sista besök sa tandläkaren till Mikaela de inte behövde sätta in någon ny metalltråd. Sen avslutades kontakten.

I augusti 2022 gick bolaget i konkurs. Till kunderna gick ett mail ut och många lämnades mitt i behandlingen, något som Sydsvenskan tidigare skrivit om.

En dyr affär

Efter behandlingen fick Mikaela allt större besvär med tänderna. När hon gick till en annan tandläkare i januari i år fick hon veta att hon på grund av behandlingen fått ett så kallat traumatiskt bett som bidragit till frakturskador, försvagad emalj och en spricka i en av framtänderna.

Nu måste hon lägga ut pengar ur egen ficka för att rädda sina tänder. Bara summan för att rätta till bettet kostar drygt 50 000 kronor. Sen ska skadorna repareras. Vad den prislappen landar på vet hon inte.

– När jag fick reda på det så bröt jag ju ihop, fick panik och blev jätteledsen. Nu måste jag ju reda ut det här och undersöka vad det finns för hjälp att få. Jag önskar ju att jag aldrig gjort den här behandlingen.

Mikaela överväger att göra en anmälan mot kliniken.

Aftonbladet har sökt bolagets före detta vd för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln