Fredrik Backman kommunicerar med lyssnarna

Av: Patrik Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Vad gör landets bäst säljande författare om dagarna?

Fredrik Backman jobbar, i väntan på att folk ska komma på att han är en bluff.

Det kommer inte att hända.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

I mitten av 00-talet körde Fredrik Backman truck i Helsingborg. Sådana anekdoter spelar sällan roll, eftersom alla människor har en bakgrund.

Men i Backmans fall spelar det roll. Jag intervjuade honom inför utgivningen av ”En man som heter Ove”. Han återkom till trucken, ofta. Upprepade att han skulle bli påkommen som bluff och tvingas börja om.
Jag tänkte att ödmjukheten var spelad: Ett sätt att skydda sig från kritik, att sänka förväntningarna och att framställa sig som en medelsvensson.

Fem år senare har ”Ove” getts ut i 40 länder och sålt i 2,5 miljoner exemplar. Filmatiseringen har blivit Oscarsnominerad och Backman har hunnit skriva sin sjunde bok.
Nu när han sommarpratar fortsätter han att älta: ”När som helst kommer folk fatta att jag är en bluff.”

Trucken är aldrig långt borta.

Fredrik Backman bygger sitt ”Sommar” som en liten författarskola (själv blev han aldrig antagen) till unga lyssnare. Det är, för att underdriva, guld för alla som drömmer om att skriva.

Han blandar visioner med handfasta råd. Ger supertips som antagligen inte ges på någon av landets författarskolor.
Hur han gör det? Han skriver, enligt egen utsago, inte stor litteratur. Men det finns få som är så bra på att kommunicera.

Fredrik Backman kommunicerar med lyssnarna, precis som han gör med sina läsare. Han har ett gudabenådat gehör och en oerhörd värme.

Så när kommer han att bli påkommen som en bluff? Det kommer så klart inte att hända. Han är ju ingen bluff. Men rädslan är nog inte påklistrad, trots allt.

För han är en vanlig man, en medelsvensson. En vanlig man som gillar vanliga saker, men som har en ovanlig förmåga att jobba livet ur sig för att utvecklas, leva sin dröm och slippa sätta sig på trucken igen.

Jag borde ha förstått det, redan för fem år sedan. Att rädsla, det är också en drivkraft.

Publicerad: