Mira väntade på bussen som krockade: ”Lät som en bomb”

Publicerad 2021-11-22

Ett 20-tal personer skadades, varav fyra allvarligt, när en SL-buss frontalkrockade med en bärgningsbil i Värmdö kommun på måndagen.

Mira Fjaestad, 29, väntade på bussen vid den hållplats där olyckan inträffade.

– Det lät som en bomb. Det var väldigt rökigt men jag kunde se att det var min buss, säger Mira Fjaestad.

En SL-buss frontalkrockade med en bärgningsbil på länsväg 222 vid Stavsnäs i Värmdö kommun på måndagsmorgonen. Ett tjugotal personer skadades i samband med olyckan. Enligt polisen är fyra av dem allvarligt skadade och sammanlagt har tolv förts till sjukhus.

– Majoriteten är lindrigt skadade. Vi har fyra personer som är allvarligt skadade men inte livshotande, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Mira Fjaestad, 29, väntade på bussen när krocken inträffade.

29-åriga Mira Fjaestad stod vid en av hållplatserna och väntade på att bussen skulle anlända. Några meter innan bussen når hållplatsen, och hon skulle stiga på, inträffar den allvarliga olyckan.

– Jag hörde någon tuta väldigt länge och kraftigt sen hörde jag vad som lät som en bomb, säger Mira Fjaestad.

”Folk som skrek och grät”

Bussföraren skadades allvarligt då han klämdes fast i samband med krocken. Även föraren av bärgarbilen skadades tillsammans med flera av bussens passagerare. Samtidigt som röken skingrades rörde sig Mira Fjaestad mot olycksplatsen samtidigt som hon ringde 112.

– Det var väldigt rökigt så först kunde jag inte uppfatta det, men sen såg jag att det var min buss. Jag sprang dit och hörde hur folk skrek och grät, säger Mira Fjaestad.

Efter olyckan har det varit ett stort räddningspådrag på platsen.

Hon åker bussen nästa varje dag för att ta sig till jobbet. Ofta tillsammans med sin 2,5 år gamla dotter. Tanken på att de båda kunde befunnit sig på bussen när olyckan inträffade har varit svår att undvika.

– Det gör mig så ledsen, det kunde varit vi. Jag är glad att jag alltid bältar henne men nu kommer jag också börja ha bältet på. För den synen jag såg, alla människor som blödde... Ja, jag ska vara mycket mer noggrann, säger Mira Fjaestad.

Brott utreds – Haverikommissionen inkopplad

Ett stort räddningspådrag kallades in. Räddningstjänsten hade ett tiotal enheter på plats, bestående av ambulanser och helikopter.

– Vi har även rekryterat en buss så folk kan komma in i värmen och få en medicinsk bedömning, sa Tony Frank, ledningsbefäl, efter olyckan.

När den mest akuta delen av arbetet avslutades har polisens arbete övergått i en förundersökning gällande bland annat vårdslöshet i trafiken.

– Vi har fått en ganska bra lägesbild. Men den enda detaljen vi vet är att det varit väldigt halt på platsen. Brottsrubriceringarna är vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Det är rubriceringar vi använder för att kunna inleda utredande åtgärder, säger Ola Österling, polisens presstalesperson i region Stockholm.

Haverikommissionen har även kopplats in i utredningen då bussen färdats i linjetrafik.

– Det är på grund av att det är en buss i linjetrafik och att det stora flertalet är skadade personer, säger Ola Österling.

Polisens prognos var att deras arbete på platsen skulle upphöra vid 16.00 och att de avspärrningar som påverkat trafiken då hävs.

Olyckan inträffade under månadsmorgonen.

Följ ämnen i artikeln