Svenska Sara, 37, fast i Kabul – får inte hjälp av UD

Svensk ambassadpersonal evakuerad: En väldigt svår situation

Publicerad 2021-08-16

Den svenska biståndsarbetaren Sara, 37, är fast i Kabul efter att all civilt flygtrafik stoppats.

Och hon kan inte räkna med någon hjälp från UD.

– De sa bara ”Vi kan inte hjälpa dig, du får göra vad du vill”, berättar hon.

När det igår stod klart att talibanerna intagit Kabul och tagit kontroll över presidentpalatset började paniken spridas i den afghanska huvudstaden. Sedan igår har tusentals människor tagit sig till flygplatsen i desperat hopp om att kunna lämna landet.

Sverige har evakuerat 19 svenskar vid ambassaden i Kabul, men andra svenskar är kvar i landet.

Sara, 37, har jobbat på en biståndsorganisation i Afghanistan sedan i maj. Men sedan tio dagar tillbaka sitter hon i en lägenhet i Kabul utan att gå ut.

– Jag kan inte lämna lägenheten nu av säkerhetsskäl, så jag vet inte vad som händer utanför. Folk är panikslagna, men jag har inte hört något om att det ska vara våldsamt ute, säger hon när Aftonbladet når henne i lägenheten.

Uppmanades att lämna

All civil flygtrafik har stoppats från Kabuls flygplats efter talibanernas maktövertagande, så att köpa en egen flygbiljett hem går inte. Och UD kan inte hjälpa henne att ta sig hem.

Sara kontaktade ambassaden i Kabul redan i maj, innan hon började sin tjänst i Afghanistan, för att fråga om den avrådan för resor som finns för landet sedan 2006. Hon skrev också upp sig på UD:s lista över svenskar i landet för att kunna bli kontaktad om läget förvärrades.

Och det blev det. Den 5 augusti gick UD ut och uppmanade alla svenska medborgare att lämna landet. Sara kontaktade ambassaden igen. Hon fick veta att ambassaden var fortsatt öppen och att hon kunde mejla dem om hon ville ha hjälp med något.

Efter det beskedet valde hon, som jobbar med akut hjälp till civilbefolkningen, att vara kvar.

– Som humanitär hjälparbetare tycker jag att det är mitt jobb att vara kvar och hjälpa människor så länge jag kan. Ambassaden sa då att de skulle kontakta mig när det är akut läge, berättar hon.

”Kan inte hjälpa dig”

Men trots att talibanerna tagit över makten, vad som kommer att hända med landet nu är ovisst och att det nu är i princip omöjligt att ta sig ut ur landet på egen hand har ingen kontaktat henne.

På måndagen ringde hon själv till UD.

– De sa bara ”tyvärr kan vi inte hjälpa dig, du får göra som du vill”. Jag är i chock, jag känner mig sviken av Sverige. Mina kollegor från andra länder har blivit kontaktade av sina ambassader som i alla fall försöker kolla läget och ge dem psykologiskt stöd, berättar hon.

Sara försöker nu kontakta andra länders ambassader i hopp om att få hjälp att komma hem.

Vid tiotiden på måndagen meddelade Ann Linde (S), utrikesminister, att samtliga svenskar vid ambassaden i Kabul evakuerats. Man håller också på att lokalisera lokalanställda och personal som jobbat för Försvarsmakten fram till 2014.

Men för andra svenskar kan det bli svårt.

– Sedan 2006 avråder UD från alla resor till Afghanistan. Den 5 augusti uppmanade vi alla att ta sig hem. De som inte har hörsammat det, för dem är det en väldigt svår situation, sa Ann Linde (S), utrikesminister under en pressträff på måndagen.

Utrikesminister Ann Linde (S).

”Läget är oförutsägbart”

För Sara fortsätter en oviss väntan i Kabul. Även om hon inte är rädd nu är hon medveten om att situationen är oviss och kan ändras snabbt.

– Det här är mitt jobb, jag reser och har jobbat i olika länder. Men läget är helt oförutsägbart nu, det är omöjligt att veta vad som kommer att hända, säger hon.

– Jag är mer orolig för min familj än för mig själv. De sitter och tittar på nyheterna och är oroliga för mig.
Aftonbladet har sökt UD med frågor gällande hur många svenska medborgare som befinner sig i Afghanistan nu och vilken hjälp de kan få.