Stoppade vitlök i örat – vaknade upp med brännskador

”Testa inte allt som står på nätet”

Uppdaterad 2021-11-06 | Publicerad 2021-11-05

”Adam”, 28, skulle bota sin förkylning med en huskur och la en vitlök mot örat.

På morgonen vaknade han upp med brännskador.

– Det ser förjävligt ut. Jag vill varna andra för att testa samma sak, säger ”Adam”, som egentligen heter något annat.

”Adam”, 28, som bett om att vara anonym, kände hur en förkylning smög sig på under onsdagen. För att lindra symtomen bestämde han sig för att söka upp en lämplig huskur på nätet.

– Jag brukar vara ett ganska stort fan av huskurer. Jag hade ont i örat och var på väg att bli förkyld. Då googlade jag upp det här med vitlök mot örat, som jag har hört kan mildra symtomen, säger han.

Sagt och gjort. Efter en stunds sökande hittade han en blogg på nätet som beskrev hur man kunde bota förkylningsbesvär med vitlök.

– Jag tyckte att tipset lät rimligt och bestämde mig för att testa det, säger ”Adam”.

Men det var ett beslut han skulle komma att ångra. Dagen efter vaknade han upp med brännskador på örat.

– Jag fick en chock när jag såg mitt öra. Jag gick till apoteket, och hon som jobbade där sa att jag hade fått andra gradens brännskador. Hon var helt ställd och sa att hon aldrig hade sett något liknande.

”Adam”, 28, skulle bota sin förkylning med en huskur och la en vitlök mot örat. På morgonen vaknade han upp med brännskador.

Pressade vitlöken

Enligt tipset som ”Adam” följde skulle man pressa en vitlöksklyfta, vira in den i en gasbinda och sedan lägga den mot örat.

– Jag pressade två klyftor som jag la mot örat i några timmar. Det kan vara så att jag hade otur, eller så använde jag för många klyftor, säger han.

Nu säger han att han vill varna andra för att testa samma sak.

– Speciellt nu när det är höst och vi är på väg mot förkylningstider. Då är det nog många som prövar olika huskurer, säger ”Adam”.

Om förkylningen är botad eller inte är oklart.

– Jag vet faktiskt inte om det funkade. Mitt öra bultar på grund av skadan, så det är svårt att säga om det hjälpte mot förkylningen eller inte, säger Adam.

”Jag pressade två klyftor som jag lade mot örat i några timmar. Det kan vara så att jag hade otur, eller så använde jag för många klyftor”, säger Adam.

Läkaren: Stoppa inte främmande föremål i örat eller näsan

Marina Tuutma, specialistläkare i allmänmedicin, berättar att hon stött på flera liknande fall där patienter fått skador av vitlök.

– Om du stoppar vitlök i munnen känner du hur det bränner. Samma sak händer oavsett var du stoppar den, och det finns en risk att det framkallar stark irritation på hud- och slemhinna då, säger hon.

Hon har hört talas om flera huskurer som innefattar vitlök, eller lök, i örat eller i näsan, och varnar för att testa samtliga.

– Jag har plockat ut lökbitar ur många patienters näsor och öron. Man ska aldrig stoppa främmande föremål där, det kan vara farligt, säger hon.

I stället för att testa olika huskurer ska man vila och dricka vätska om man blir förkyld.

– Många har svårt att vänta ut en förkylning, och försöker skynda på processen. Men i de flesta fallen klarar kroppen av en virusinfektion på egen hand. Det man kan göra är att ta febernedsättande om man har hög feber, tänka på att dricka vätska, ta det lugnt och inte träffa andra människor medan man har sjukdomssymtom, säger Marina Tuutma. 

Följ ämnen i artikeln