Sabuni om Norge-flykten: Är redo att försvara Sverige

Publicerad 2022-04-06

Blir det krig åker Nyamko Sabuni till Norge.

Uttalandet har fått stor spridning och kritiserats internt – men L-ledaren menar att det var ett tankeexperiment som misstolkats.

– Jag som person är redo att försvara mitt land Sverige, säger hon till Aftonbladet.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni berättar i en Youtube-video hur hon skulle agera i händelse av krig. Hon nämner att en väninna tänker fly till Norge.

Sedan säger hon:

– Jag själv har tänkt på samma sak. Vi har Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten och så vidare. Blir det ännu värre kör vi över till Norge.

Att Sabuni som partiledare säger att hon skulle lämna landet har fått stor uppmärksamhet, bland annat av Aftonbladets och Expressens ledarsidor.

En källa i Liberalerna kallar uttalandet bisarrt och lyfter fram att Sabuni gång på gång trampar i klaveret.

– Det är nonchalant, oskickligt och okunnigt. Nog för att skämmas i den folkpartistiska själen.

Redo att försvara Sverige

Nyamko Sabuni är dock förvånad över uppmärksamheten och anser att hon misstolkats.

– Hela diskussionen är löjlig. Det är ett samtal och ett tankeexperiment, säger hon.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Samtalet hölls mellan Sabuni, M-ledaren Ulf Kristersson och SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl och har lagts upp på Liberalernas egna Youtube-kanal .

Sabuni menar att det handlade om var man i händelse av krig skulle söka skydd vid behov, vilket inte kan jämföras med hur hon som partiledare skulle agera.

– Som partiledare för ett riksdagsparti så kommer jag att vara där Sverige behöver mig. Dessutom, som politisk flykting i Sverige så vet jag att Sverige är värt att försvara vilket jag också skulle göra. Det var inget uttalande utan ett tankeexperiment i ett lättsamt samtal.

Vad skulle du göra om Sverige blir invaderat?

– Jag skulle göra det som jag som partiledare behöver göra. Jag är övertygad om att det finns en plan för mig som partiledare. Jag som person är redo att försvara mitt land Sverige.

Finns en plan för mig

Kunde du uttryckt dig tydligare i samtalet?

– Om du ställer frågan till vem som helst i Sverige ”var skulle du föredra att söka skydd vid behov” då kommer alla ha en plats där de vill vara. De är inte samma sak som vad skulle du göra i händelse av krig. Det är något helt annat, säger Sabuni.

Hon fortsätter:

– Jag har en uppgift, många andra har en uppgift, de flesta vet inte vad de skulle göra i händelse av krig. Jag vet däremot att det finns en plan för mig som partiledare och att jag skulle finnas där Sverige behöver mig.