Historisk extremhetta väntas i Europa under helgen

15–20 grader högre än vanligt

Publicerad 2022-06-18

Extremhettan i Europa fortsätter – i helgen varnas för temperaturer på över 40 grader i flera länder.

Historiskt höga temperaturer så här års menar flera experter.

”En av de djupaste värmeböljorna i fransk historia”, tweetade bland annat den skotske meteorologen Scott Duncan under torsdagen.

Rekordtemperaturerna ser ut att bli som högst i Frankrike under lördagen och Tyskland under söndagen. Men även länder som Spanien, Polen, Österrike, Ukraina och Ryssland väntas få ovanligt höga temperaturer under de kommande dagarna

PLUS: Bilderna avslöjar: Här går hela sjön upp i rök

På vissa ställen kommer det bli 15–20 grader högre än vanligt.

”Många rekord kommer att slås”, skriver Scott Duncan på Twitter. om Frankrikes väder

Spaniens motsvarighet till SMHI AEMET menar att de är de högst uppmätta temperaturerna så här tidigt på året på fyra decennier, enligt Reuters.

En brandman bekämpar en skogsbrand i Trecktal, Tyskland.

1 av 20 har luftkonditionering

Artikeln säger också att temperaturerna på natten kommer att bli höga vilket riskerar att bli ett problem för många människor, inte minst hemlösa, äldre och spädbarn.

Till det nämns också att en tredjedel av Spanien har luftkonditionering medan 1 av 20 i Frankrike och Tyskland har tillgång till det.

Detta till skillnad mot USA där 9 av 10 har tillgång till luftkonditionering.

Vattnet är kallt i Olympiapark Schwimmstadion i Berlin.

De osynliga mördarna

Extremvädret kan få stora konsekvenser. Det menar i alla fall Röda Korsets och Röda Halvmånens samlingsorganisation IFRC:s president Francesco Rocca, som tidigare i veckan pratade om konsekvenserna av extremvädret.

– Värmeböljor är klimatkrisens osynliga mördare, men så måste det inte vara, säger han till hjälporganisationens hemsida.

PLUS: Bilderna avslöjar: Här går hela sjön upp i rök

Han menar dock att extremvädret som nu är på väg in över Europa och andra liknande kriser inte behöver att bli så farliga om man bara är förberedd.

– De flesta värmeböljor kan förutses dagar eller veckor i förväg, vilket ger tillräckligt med tid för att informera och skydda de mest utsatta. De bra nyheterna är att det finns enkla och billiga grejer myndigheter kan göra för att undvika onödiga dödsfall.

– Klimatkrisen driver på och intensifierar den humanitära krisen på alla platser runt om i världen. Men när städer och samhällen är bättre förberedda så behöver inte extremt väder bli en katastrof eller tragedi.