Uppgifter: Ryska demonstranter tvingas in i armén

Publicerad 2022-09-22

Över 1 300 ryska demonstranter ska ha frihetsberövats i går när de protesterade mot Putins krig i Ukraina.

Nu kommer uppgifter om att minst tre av dem tvingats ansluta sig till ryska armén.

Beskedet från Rysslands president Vladimir Putin i går om att ytterligare soldater ska skickas till Ukraina för att strida möttes av protester i landet.

Över 1 300 ryska demonstranter ska ha frihetsberövats i flera ryska städer. Flera av dem skanderade ”Nej till krig”, trots att det är förbjudet att använda ordet krig för det som kallar ”specialoperationen” i Ukraina.

Sajten Mediazona uppger att åtminstone tre av de som gripits fått handskrivna lappar av poliser eller representanter ur armén om att de nu kallas in i den ryska armén.

Inkallelseorder som en av de som greps för demonstrationerna ska ha fått av polisen i samband med gripandet.

”Sa att han måste”

Moskvabon Valeria, vars man greps i går, berättar för sajten att maken fick kallelsen av en militärkommissarie när han satt gripen på en polisstation i Moskva. Det hela ska ha filmats, och maken ska inte haft något annat alternativ än att följa order, beskriver hon.

– Kommissarien delade ut kallelsen personligen till honom. De filmade när de gav honom kallelsen och sa att han måste ta emot den eftersom han är rysk medborgare och därför måste infinna sig vid mönstringskontoret i morgon.

Efter att mannen skrivit på och därmed officiellt tagit emot kallelsen, släpptes han, berättar Valeria också.

Poliser bär i väg en demonstrant från gatan i Moskva.

Ryska oppositionella medieprojektet OVD-Info skriver på meddelandeappen Telegram att man fått flera rapporter om tvångsrekrytering, och att personer som vägrar skriva på mönstringskallelsen i stället blir misstänkta för brott.

När Putins talesperson Dmitrj Peskov fick frågor om uppgifterna från reportrar svarade han, enligt nyhetsbyrån Reuters:

– Det är inte mot lagen.

Han sa också att informationen om att människor nu försöker lämna Ryssland efter Putins nya beslut är fejk.

”Kliver över röd linje”

Experter spådde redan i går att Putins nya besked skulle leda till protester.

Rysslandskännaren Malcolm Dixelius sa till Aftonbladet efter Putins tal, som hölls på onsdagsmorgonen:

– Han kliver över en röd linje vad gäller förhållandet till sin egen befolkning. Det är det som är mest känsligt här. Nu kommer vanliga ryssar att känna av det här kriget mer än man gjort hittills. Man har kunnat ursäkta sig med att ”det här berör inte mig, det är bara betalda soldater”. Det här slår nu mot det civila samhället. Putin tar en risk.

Civila tränas för krig

De personer som nu tros bli inkallade är reservister, alltså frivilliga, civila personer, som ska tränas för krig.

Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, sa till Aftonbladet i går att han tror att det huvudsakligen kommer att vara personer som genomgått värnplikt eller har kontraktsutbildningar sedan tidigare.

Hedenskog sa också att det mest troligtvis handlar om personer ute i regioner, ofta från etniska minoriteter, som kallas in, snarare än personer i storstäder som Moskva och Sankt Petersburg, men att beslutet ändå kommer att påverka samhället i större omfattning än tidigare.

– Den delen av ryska medelklassen som har kunnat leva ostört riskerar nu att behöva mobilisera.

Poliser står som blockad mot demonstranterna i Moskva under onsdagskvällen.