Zelenskyj i FN: Bara en vill ha krig

Uppdaterad 2022-09-22 | Publicerad 2022-09-21

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade i FN och rasade mot Ryssland och presidenten Vladimir Putin.

– Det finns bara en som vill ha krig, sa han.

I sitt tal inför FN:s generalförsamling under onsdagskvällen radade president Zelenskyj upp de brott som han anser att Ukraina utsatts för. Han krävde att både Ryssland och Putin ska straffas för sina handlingar.

– Ukraina vill ha fred. Europa vill ha fred. Världen vill ha fred.

– Det finns bara en som vill ha krig, sa han, och syftade på Putin.

Han krävde också att Ryssland ska fråntas sitt veto i FN:s säkerhetsråd och att ryssar ska stoppas från att turista i andra länder.

Zelenskyj talade även om den massgrav som upptäckts i staden Izium efter den ryska ockupationen, och massakern i Kiev-förstaden Butja i våras.

– Hur kan vi tillåta Ryssland på ukrainsk mark när vi vet vilka massmord de begår?

Zelenskyj höll ett anförande för FN:s generalförsamling.

Vill inrätta tribunal

Under talet presenterade Zelenskyj en ”fredsformula”, fem villkor han anser måste uppfyllas med hjälp av allierade för att Ryssland ska stoppas. De villkoren är: Straff för rysk aggression, skydd av liv, återställande av Ukrainas säkerhet och territoriell integritet, säkerhetsgarantier och beslutsamhet.
Dessutom anser den ukrainska presidenten att särskilda tribunaler borde inrättas för att straffa Ryssland för krigsbrott och för att världen ska signalera att ansvar måste utkrävas.

– Vi har förberett exakta steg för att upprätta sådana tribunaler, tillade han.

Stående ovationer

Zelenskyj talade via ett förinspelat meddelade till de världsledare från 193 länder som samlats under FN-veckan i New York, ett möte där kriget i Ukraina står högst på agendan.
Situationen har dessutom aktualiserats ytterligare efter Putins tydliga eskalering under onsdagen, där han kallade in ytterligare 300 000 soldater i kriget.
Talet från Zelenskyj möttes av stående ovationer i generalförsamlingen.

Den femte punkten i hans fredsformula – beslutsamhet – är den viktigaste, sa den ukrainske ledaren avslutningsvis.
– Ingen av de andra fyra punkterna kommer att fungera utan den. Vår beslutsamhet att kämpa, beslutsamhet hos partners, och världens beslutsamhet krävs för att enas mot den som slåss, och för att stoppa den som hotar oss alla.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln