Barn i IS-läger får ingen regeringshjälp

TT

Publicerad 2024-03-13

En bild på lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild.

Regeringen kommer inte att hjälpa de svenskar med IS-koppling som befinner sig i läger i nordöstra Syrien att komma hem.

– Vi har gjort analysen från utrikesdepartementets sida att det föreligger ingen skyldighet från Sverige och den svenska regeringen att agera för att de här personerna ska komma hem. De har frivilligt valt att åka dit för att ansluta sig till IS, en av de mest grymma terrororganisationerna som vi har sett, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till TV4 Nyheterna.

I en skriftlig kommentar till TT säger Billström:

”Det här är personer som under flera års tid har erbjudits möjligheter att ta sig ut och komma till Sverige, de har nekat om och om igen.”

Fem barn med svensk koppling finns kvar i lägren tillsammans med sina mammor samt tio män i de kurdiska fängelserna, enligt TV4.

I ett fall hade en kvinna först tackat nej till att föras till Sverige på grund av att hon var rädd för att skiljas från barnen. Hon ska sedan ha ångrat sig och bett om hjälp.

Kan utgöra säkerhetshot

Billström hänvisar även till hotbilden som finns mot Sverige och svenska intressen. Han skriver att det inte går att utesluta att de vuxna som ”befinner sig i läger eller förvar i nordöstra Syrien skulle kunna utgöra ett säkerhetshot mot Sverige om de kom tillbaka”.

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, tycker att det är ett fruktansvärt besked från regeringen.

– Nu straffar Tobias Billström de här barnen för deras mammas beslut, säger han till TT.

– Och att han terrorstämplar barn, för att deras föräldrar har tagit dem till ett helvete på jorden, är helt skamlöst. Han saknar helt barnens perspektiv.

Vill ställa inför rätta

V driver till skillnad från andra partier att alla, även kvinnor och män, ska hjälpas hem från Syrien, bland annat för att ställas inför rätta här.

– Vi har ett ansvar för att återställa säkerheten i Syrien och för våra medborgare och vad de har ställt till med, säger Svenneling.

Omkring 300 personer reste från Sverige till främst Syrien för att ansluta sig till extrema terroristgrupper, de flesta till IS. Många av kvinnorna fick barn, som efter det så kallade kalifatets fall fick växa upp i läger i nordöstra Syrien.

Följ ämnen i artikeln