Biden varnar för att USA:s militär kan hamna i direkta strider med Ryssland

Publicerad 2023-12-30

Fredagens flyganfall på Ukraina var det största sedan kriget började.

Nu varnar Joe Biden för att amerikansk militär kan dras in i kriget med Ryssland.

– När diktatorer tillåts härja fritt i Europa så ökar risken för att USA dras in, säger presidenten.

President Joe Biden varnar för att USA kan dras in i en direkt krigsföring med Ryssland om Vladimir Putin fortsätter sin invasion av Ukraina, skriver Newsweek.

Det meddelade Biden i ett uttalade efter Rysslands luftattack över Ukraina på fredagsmorgonen.

Räddningsarbete i Kharkiv efter gårdagens attacker.

Enligt ukrainsk militär attackerades landet av omkring 110 missiler, som bland annat träffade sjukhus, lägenhetsbyggnader och ett shoppingcenter. Minst 31 ukrainare dog i attackerna och omkring 120 personer skadades, uppger ukrainska tjänstemän enligt Reuters.

– Över natten inledde Ryssland sitt största flyganfall mot Ukraina sedan kriget började, sa Biden i sitt uttalande.

– Det är en skarp påminnelse till världen om att efter nästan två år av detta förödande krig förblir Putins mål oförändrat. Han försöker utplåna Ukraina och underkuva dess folk. Han måste stoppas.

USA:s president Joe Biden.

Stödet minskar

I februari har kriget varat i två år och spänningarna mellan Ryssland och Natoländerna fortsätter att öka. Samtidigt har stödet för Kiev börjat avta från flera håll. Bland annat i USA, där republikanska lagstiftare har blockerat att skicka ytterligare finansiering till Ukraina.

I sitt uttalande sa Biden att ett antal av de ryska missiler och drönare som avfyrats mot Ukraina kunnat plockas ner tack vare de luftförsvarssystem som USA tillhandahållit.

Han tillade dock att USA inte kommer att kunna fortsätta att bidra med resurser till Ukraina om kongressens lagstiftare inte vidtar ”brådskande åtgärder under det nya året”.

Presidenten har tidigare varnat republikanerna för att minskat bistånd till Ukraina kan utgöra ett säkerhetshot för Nato – och därmed för USA.

– Insatserna i denna kamp sträcker sig långt utanför Ukraina. De påverkar hela Natoalliansen, Europas säkerhet och framtiden för det transatlantiska förhållandet, sa Biden i sitt uttalande.

– När diktatorer och autokrater tillåts härja fritt i Europa så ökar risken för att USA dras in direkt. Och dessa konsekvenser ger eko över hela världen. Vi kan inte svika våra allierade och partners. Vi kan inte svika Ukraina.

”Ingen tydlig strategi”

Biden har bett kongressen om att rösta igenom ett stödpaket värt 110 miljarder dollar, som ska gå till Ukraina, Israel och andra säkerhetsbehov. Men förslaget har fått avslag flera gånger.

Talmannen för representanthuset i USA:s kongress, republikanen Mike Johnson, sa vid en presskonferens härom veckan att partiets ”kulle att dö på” i förhandlingar med demokrater om hjälp till Ukraina är att i gengäld göra förändringar i USA:s gränspolitik.

I en kommentar till Newsweek säger Johnson att han sedan han fick ta emot talmansklubban återkommande bett Vita huset om tydlighet i vilken strategi USA ska ha för att hjälpa Ukraina att vinna kriget.

– Vad Biden-administrationen verkar begära är ytterligare miljarder dollar utan lämplig tillsyn, ingen tydlig strategi för att vinna och inga av de svar som jag tycker att det amerikanska folket förtjänar, säger han.