Ryska spioner dömda i Polen

TT-AFP

Publicerad 2023-12-19

Spionringen ska ha siktat in sig på bland annat de ukrainska tågen. Arkivbild från Kievs centralstation.

Sammanlagt 14 personer har dömts för spioneri och för att ha förberett sabotage för Rysslands räkning i Polen. Samtliga ingår i ett spionnätverk som sprängdes tidigare i år.

Gruppen anklagades bland annat för att ha planerat att få tåg som transporterar hjälp till Ukraina att spåra ur samt för att ha övervakat militäranläggningar i Polen och ”skapat negativ opinion mot Ukraina och den polska hjälpen till Ukraina”.

De 14, som alla kommer från Ryssland, Belarus eller Ukraina, döms i sin frånvaro efter ha avvikit sedan de förklarat sig skyldiga på samtliga punkter. Två personer, som också misstänks ingå i spionnätverket, hävdar sin oskuld men kommer att ställas inför rätta.

Bland de dömda finns en rysk ishockeyspelare som spelade i den högsta polska ligan och som greps i juni, ett gripande som fick Moskva att lämna in en stark protest och kräva en ”uttömmande förklaring”.

De dömda fick enligt åklagarna order via sociala medier-appen Telegram och utförde uppdragen för belopp på motsvarande 3 000 till 100 000 kronor i kryptovaluta.

– Det vi ser här är ett helt nytt och hittills okänt sätt att organisera ett spionnätverk, säger åklagaren Piotr Lopatynski efter domen.