SMHI varnar för julvädret – slask, blixthalka och vind

Publicerad 2023-12-24

Tomten kommer med slask, blixthalka och hårda vindar.

SMHI varnar för oväder och har utfärdat 23 gula vädervarningar för julafton.

– Jag känner mig orolig för kvällen, säger Johnny Gustavsson vid polisregion Öst.

Stormen Pia har lämnat över sitt grepp om Sverige till ett nytt vädersystem – som kan ställa till det i julaftonstrafiken.

– Det är ett vädersystem som kommit in över Götaland som ger upphov till flera vädervarningar kommande dygn, säger Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI.

Ovädret stegrar

För den som ska köra bil till och från julfirandet kan det vara att bra att vara ute i god tid – för i nordligaste Götaland och södra Svealand finns det risk för plötslig ishalka.

Tidigare i veckan drabbades Västsverige av stora trafikstörningar med uppemot 60 trafikolyckor under fredagen.

Julprognosen siar om att vädret kan orsaka blixthalka.

– Jag känner mig orolig för kvällen. Jag räknar med ett halt väglag i Jönköping, uppöver Östergötland och i Sörmland, säger Johnny Gustavsson vid polisregion Öst.

Vädret kan också innebära risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Först vid 23-tiden väntas ovädret lugna ner sig – innan dess väntas det stegra.

– Först ut att drabbas av problematik är Skåne. Det är på grund av kallt väder och blöt nederbörd som rör sig in över området. Sedan kommer det successivt bli bättre väder i söder.

Först snö – sen slask

I södra Svealand väntas stora mängder snöfall – vilket kan orsaka begränsad framkomlighet på vägar som inte hunnit snöröjas.

– Sydligaste delarna av Svealand kan få 10-15 centimeter snö. Snöfallet kommer sakta röra sig öster ut över Svealand under natten till juldagen, säger Emma Härenstam.

Det nya vädersystemet kommer med mildluft västerifrån.

– Det kommer leda till ett väderomslag i Götaland. Till en början kan man få en vit jul, men det kan snabbt förändras, säger Emma Härenstam.

Varnar för juldagen

Stormen Pia slog hårt mot Europas julresenärer – men när hon nu dragit genom Danmark och Västsverige har hon stannat över norra Norrland.

– Pia håller sig ganska lugn och man märker bara av rester av henne. Det kommer vara molnigt väder i Norrland som inte är på varningsnivå. Minst snö kommer falla norrut under julafton, säger Emma Härenstam.

Vädervarningar har även utfärdats för juldagen. Då med en gulvarning utmed västkusten för stormbyar och blåst.

– Under juldagsmorgonen finns det även risk för underkylt regn i nordligaste Götaland. Det innebär att vi har en temperatur under noll grader och när regnet når backen fryser det till is på en gång, säger Emma Härenstam.

– Det kan vara svårt att se på vägarna, ta det försiktigt i det här trakterna i juldagstrafiken.

Följ ämnen i artikeln