Militär oro på Öland: ”Glöm inte bort oss”

Publicerad 2024-01-23

Den militära upprustningen på Gotland pågår för fullt.

Men hur blir det med Öland? undrar kommunstyrelseordföranden Ilko Corkovic (S).

– Det finns en hel del oro bland befolkningen. Glöm inte bort oss, säger Corkovic som skickat en skrivelse till försvarsministern.

Carl-Oscar Bohlins (M) utspel under rikskonferensen Folk och försvar i början av januari har skapat oro på Öland.

Kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S).

Civilförsvarsministern konstaterade att det kan bli krig i Sverige.

Kommunstyrelseordföranden Ilko Corkovic (S) i Borgholm tar ständigt emot samtal från invånare som undrar vad som händer om ett krig skulle bryta ut.

– Det är en ganska åldrad befolkning och de undrar vad de gör om kriget bryter ut. Folk på södra Öland ser fartyg i Östersjön och det är klart man ser det som en upptrappning. De funderar över om vi är sårbara när det gäller bron och vad som händer om den inte fungerar.

Själv bekymrar han sig över bristen på skyddsrum och det faktum att man enbart har hemvärnssoldater stationerade på ön.

”Kan inte nonchalera oron”

Nu har Ilko Corkovic skickat en skrivelse till försvarsministern och civilförsvarsministern där han ställt frågan om den öländska försvarsförmågan och dragit paralleller till upprustningen av Gotland.

– Det är klart jag förstår att vi inte kan ha en brigad här, men vi kan inte nonchalera oron som finns. Vi anser att vi har en militärstrategisk betydelse med tanke på att vi ligger lika långt från Kaliningrad som Gotland, även om vi förstår att vi inte är lika viktiga. Men glöm inte bort oss, säger han och fortsätter:

– Vi skickade tre frågor till försvarsministern och civilförsvarsministern. Bland annat om tillgången till skyddsrum på landsbygden. De räcker knappt till fyra procent av befolkningen. Jag är socialdemokrat och vill inte slänga skit på regeringen, jag vill bara att de ska förklara när så många är oroliga.

Borgholm på Öland har landets högsta andel med äldre befolkning.

”Har glömt bort sydkusten”

Ölandsbon och tidigare översten Berne Gustavsson, 83, driver initiativet totalförsvar Öland för att öka medvetenheten och behovet av att försvara ön.

Berne Gustavsson, 83.

Han menar att hemvärnssoldaterna inte kommer att räcka om kriget bryter ut och uppmanar regeringen att stationera ett luftvärnsförband i området.

– För mig är det självklart att det behövs ett förband på sydostkusten. Det behöver inte ligga på Öland för spränger de bron är det ju kört. Men det skulle kunna vara i Kalmar.

Han säger att boende i området ofta ser ryska fartyg passera utanför Kalmarsundet.

– Men vi har också haft ryska helikoptrar här. Jag tror det hänger ihop med att vi har Totalförsvar Öland, det är det det handlar om, säger han.

Skjutövning vid militäruppvisningen Totalförsvar Öland i Stora Rör.

Under det årliga evenemanget Totalförsvar Öland visar både det civila och det militära försvaret upp sig under öns skördefest.

Berne Gustavsson säger att mer fokus borde läggas på att försvara Öland, även om han inte vill jämföra det med upprustningen av Gotland.

– Man har glömt bort sydostkusten under många år, men nu har man börjat vaknat till.

”Spränger de bron är det ju kört”, konstaterar ölänningen Berne, 83.