Brodern: Fick dålig magkänsla – då kontaktade jag polisen

Värmland: Kvinna hittad död i frys – sambon misstänks för mord

Publicerad 2023-03-22

Den häktade mannens bror hade länge haft misstankar om att något var fel.

Känslan förstärktes efter ett besök i Sverige, berättar han för norska VG.

– Då kontaktade jag polisen, säger han.

Det var i torsdags som polisen hittade en kvinna i en frys på en ort i Värmland hos en norrman i 55-årsåldern. Enligt Aftonbladets uppgifter var den döda kvinnan mannens tidigare sambo.

Nu berättar norrmannens bror att han hade haft en dålig magkänsla sedan en tid tillbaka, skriver VG.

Bröderna hade alltid haft regelbunden kontakt. Men det var många år sedan de träffades fysiskt.

Den nu häktade mannen tillsammans med kvinnan som hittades i en frys. Bilden är tagen i samband med en sommarfest för flera år sedan där han spelade gitarr och sjöng.

Plötsligt blev det tyst. Norrmannen hade hamnat på sjukhus och han beslutade då att resa till Sverige.

– Jag hade sedan länge haft misstankar om att något var galet. Men jag hade inte fått möjlighet att besöka han i hemmet. Jag hade försökt med det tidigare, men det passade honom aldrig. Han hittade alltid på ursäkter, säger brodern till VG.

Polisen kontaktades första gången 2019 – då avslutades ärendet.

Polis lade ner ärendet

Mycket var osammanhängande vid sjukhusbesöket, hävdar han. Under de senaste åren hade norrmannen hittat på olika förklaringar om vad som skett med sambon.

Kvinnan befann sig på ålderdomshem vid ett tillfälle och vid ett annat sade norrmannen att hon mist talförmågan på grund av en stroke.

Kvinnans anhöriga reste även till Värmland när de inte fick kontakt med henne. 2019 var de på plats – då ska norrmannen ha sagt att kvinnan var ute och gick med hunden.

Polisen bekräftar för SVT Nyheter Värmland att de har varit i kontakt med familjen 2019. Men ärendet lades ner efter att polisen gjort några kontroller.

– Det blev aldrig formellt polisanmält, men familjen var ändå orolig och kontaktade därför svensk polis, säger Per-Olov Forsman på polisens avdelning för grova brott till SVT.

Mannen i affären.

”Det är overkligt”

Flera år senare larmades polisen på nytt av norrmannens broder i samband med sjukhusbesöket. Polisen hittade då den döda kvinnan. Broderns uppgifter har dock inte kunnat bekräftas.

Enligt tidigare uppgifter ska det ha varit sjukhuspersonal som larmade polis.

– Hela fallet är en stor tragedi. Det är så overkligt att man inte ens kan fatta det, säger brodern.

Norrmannen är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt gravfridsbrott. Han har erkänt att han gjort sig skyldig till gravfridsbrott, men nekar till mord.

Den häktade mannens bror hade länge haft misstankar om att något var fel.

Enligt häktningsframställan ska kroppen ha lagts i frysen någon gång mellan september 2018 och den 16 mars i år. Själva mordet har skett ”på okänd tidpunkt”.

Mannen är fortsatt skäligen misstänkt för mord, sade åklagare Linda Karlsson på söndagen.

– Alla uppgifter vi har i utredningen tyder på att det är kvinnan som var skriven i bostaden som låg i frysboxen. Men det är inte medicinskt prövat ännu, sa åklagaren i samband med häktningsförhandlingen.

Följ ämnen i artikeln