Joanna evakuerades till skola på Rhodos – sovit på gardiner på golvet

Publicerad 2023-07-23

Under natten har svenskar börjat evakueras från hotell på Rhodos.

Svenska Joanna med familj väcktes av ett VMA och sprang ut – där aska regnade från himlen.

Natten har spenderats på ett stengolv i en skola.

Samtidigt har svenska Johan från ett annat hotell tagits in hos en grekisk familj.

– Passen är kvar på hotellet. Det var slagsmål i lobbyn och jag såg lågorna från receptionen, säger Johan.

Skogsbränderna fortsätter att härja på Rhodos och flera hundra svenskar har evakuerats från sina hotell.

Svenska Joanna Alkemyr låg och sov på hotellet i Lardos tillsammans med sin man och deras två barn på elva och 15 år när hon plötsligt väcktes av ett VMA under natten till söndagen.

– Vi bara slängde ner kläderna i resväskorna och sprang ut. Det regnade aska från himlen och det var fullt med folk, flera hundra, som samlades på trottoaren. Många var oroliga, säger hon.

Joanna och hennes familj evakuerades mitt i natten.

Bakom hotellet, uppe i bergen, kunde de se hur branden blossade upp över natthimlen i ett rött sken.

När ingen buss kom för att evakuera de boende på hotellet började hotellpersonal ringa runt till andra hotell i närheten för att be om hjälp med evakuering med deras bussar. När första bussen kom var även busschauffören i chock, berättar Joanna Alkemyr.

– Han visste ju inte var någonstans han skulle köra oss, säger hon.

Branden lyste upp i natthimlen från hotellet.

Trängs i klassrum på stengolv

Efter mer är två timmar kom familjen med en buss som tog familjen till en skola i Rhodos stad. Något de själva upptäckte efter att ha kollat kartfunktionen på mobilerna.

– Vi har tryckt in oss 20 personer i varenda klassrum, andra trängs i skolkorridorerna. Det är vuxna, barn, personer med diabetes... Det finns ingen ac, vi har ingen tillgång till rinnande vatten och vi har rivit ner gardiner för att barnen ska ha något mjukare att ligga på än stengolv.

Natten har varit tuff, särskilt för barnen. Många har varit oroliga, barnen har gråtit och frågat när de kommer få åka hem.

Joanna och hennes barn har sovit på golvet.

– Barnen har varit helt förstörda. De har sovit kanske två timmar under natten. Det känns fruktansvärt att vi som föräldrar inte kan ge våra barn något tryggande svar om vad som kommer hända.

När klockan är 07 på morgonen har temperaturen letat sig över 30 grader, berättar hon, och Johanna Alkemyr har gått ut för att försöka köpa mat till familjen.

– Lokalbor har kommit till skolan med vatten och kakor under natten, de har varit helt fantastiska. Men i den här värmen klarar man sig inte länge utan ordentlig näring.

Ännu har Joanna Alkemyrs familj inte fått tag i researrangören TUI, säger hon.

Lokalbor har kommit och delat ut vatten till de evakuerade som befinner sig i skolan, berättar Joanna.

Även svenska Johan Ekvall blev evakuerad under natten från ett hotell i Lardos, tillsammans med sin sambo och dotter på snart två år.

– De bankade på dörren och skrek att vi ska evakueras. Vi fick inte med oss någonting utan sprang direkt ut. Passen är kvar på hotellet. Det var slagsmål i lobbyn och jag såg lågorna från receptionen. Det kändes väldigt nära, säger Johan Ekvall.

Han beskriver natten som en mardröm. De bussades till en gymnastiksal, besökte flygplatsen där ännu fler turister från Europa fortsatte att anlända och till slut togs de in hos en grek där de nu fått mat och husrum.

– Det var verkligen läskigt. Vi visste inte heller var evakueringsbussen tog oss, vi hade inget vatten, ingen mat och ingen el. Som svenskar kände vi oss väldigt ensamma där med noll hjälp och ingen från Sverige som hjälper oss i säkerhet, säger han.