Svaret från Kosovo till Serbien: ”Kommer försvara oss”

Publicerad 2022-12-12

Serbiens president Aleksandar Vucic vill skicka militär och polis till Kosovo.

Nu svarar Kosovo på hoten.

"Republiken Kosovo kommer att försvara sig – kraftfullt och bestämt" skriver premiärministern Albin Kurti.

Följ ämnen
Nato

Spänningar har blossat upp mellan Kosovo och Serbien. I norra Kosovo, som domineras av kosovoserber, blev en polis skjuten i torsdags. På söndagen blockerade serbiska demonstranter, för andra dagen i rad, flera stora vägar. Sammandrabbningar med polisen har eskalerat i skottlossning.

Till följd av oroligheterna har fyra lokalval skjutits upp.

På fredagen meddelade den serbiske presidenten Aleksandar Vucic att han vill skicka militär och polis till Kosovo. Det nationella säkerhetsrådet i Serbien sammanträdde under söndagskvällen, rapporterar tv-kanalen N1.

Regeringen i Kosovo svarar Serbien i skarpa ordalag.

"Vi söker inte konflikt utan dialog och fred. Men låt mig vara tydlig: Republiken Kosovo kommer att försvara sig – kraftfullt och bestämt" skriver premiärministern Albin Kurti.

”Nära nya strider”

Den FN-resolution som antogs i slutet av Kosovokriget 1998–1999 ger Serbien rätt att sända upp till 1000 militärer, poliser eller tulltjänstemän till Kosovo för att försvara religiösa platser eller områden med serbisk minoritet.

Men – då krävs ett godkännande från befälhavaren för Nato-styrkan KFOR som är stationerad i Kosovo. Något som president Vucic inte har några "illusioner" om att få – men trots det kommer att begära om.

Motsättningarna mellan albaner och serber i Kosovo är inte nya. I grunden handlar det om att Kosovo, som förklarade sig självständigt 2008, slår vakt om sin suveränitet. Det accepterar inte Serbien som betraktar Kosovo som en serbisk autonom provins.

Det senaste året har temperaturen i konflikten ökat.

– Det har varit nära nya strider i Kosovo ett antal gånger. Små kriser och användning av våld sker mer eller mindre hela tiden i norra Kosovo. Det har säkert hänt ett tjugotal gånger de senaste åren, säger Dzenan Sahovic, fredsforskare vid Umeå Universitet.

Dzenan Sahovic gör analysen att instabiliteten internationellt, med kriget i Ukraina, gör att parterna ser möjligheter att pressa på för sina intressen. Han tror också att det ligger i serbiskt intresse att upprätthålla en viss oro – för att motverka att Kosovo normaliseras som ett självständigt land.

Hur stor är risken att det blir krig den här gången?

– Trots allt så är KFOR fortfarande där vilket är någon slags garant för freden. Men det är ändå väldigt oroväckande att båda sidor pratar mer öppet om att försvara sig eller attackera, säger Dzenan Sahovic.

Dzenan Sahovic, fredsforskare vid Umeå Universitet.

Borell: ”Kriminella våldshandlingar”

En händelse i norra Kosovo sent på lördagen gjorde att EU markerade kraftigt. Då attackerades en spaningspatrull från Eulex (EU:s polis- och tullinsats i Kosovo) med en chockgranat. Ingen skadades.

”EU kommer inte att tolerera attacker på Eulex eller användningen av kriminella våldshandlingar i norr. Grupperna av kosovoserber måste ta bort vägspärrarna. Lugnet behöver återställas” twittrar EU:s utrikesrepresentant Josep Borell.

Nato, som har 4000 soldater i Kosovo, höjer ett varningens finger.

"Vår KFOR-insats är fortsatt extremt vaksam och fullt kapabel att uppfylla FN-mandatet. Vi uppmanar samtliga att undvika provokativa handlingar och retoriska utspel – och i stället medverka till lugn och stabilitet" skriver talespersonen Oana Lungescu.

Följ ämnen i artikeln