Flera länder stoppar import av svenskt griskött

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2023-09-11

Efter larmen om svinpest har flera länder stoppat importen av svenskt griskött.

Inte oväntat – men branschorganisationen Sveriges grisföretagare tar beskedet med ro.

– Det är ingenting som avgör vår framtid, säger ordförande Johan Eriksson.

Exporten av svenskt griskött till länder i Sydostasien, som Sydkorea, Filippinerna och Japan, men också Armenien, Australien och Ukraina, har stoppats, rapporterar Ekot. Varje år produceras 254 000 ton griskött i Sverige.

Av detta exporteras runt 30 000 ton griskött utomlands, framför allt benprodukter och fetter som är mer svårsålda på den svenska marknaden.

”Inte en dödsstöt”

Nu har drygt hälften av exporten stoppats, uppger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen.

Det innebär uteblivna intäkter på 50 miljoner kronor, enligt honom.

– Och därtill så kommer utmaningen i att hitta nya marknader för de här produkterna, säger Magnus Därth till TT och fortsätter:

– Men hanterar vi smittan i den här zonen och jobbar på med att hitta alternativa exportmarknader så ska det här inte behöva vara en katastrof.

Exportstopp innebär ”inte en dödsstöt för branschen” understryker samtidigt Johan Eriksson, ordförande för Sveriges grisföretagare.

– Det är rätt så lite som går dit, i stort sett inget kött utan biprodukter.

Samtidigt påpekar Johan Eriksson att länder som nu stoppar importen själva har afrikansk svinpest i sina besättningar.

– Och Sverige väljer inte att stoppa import från länder som har svinpest. Vi har inga restriktioner för att köpa kött från Tyskland och Polen där de har det i både vildsvins- och tamgrispopulationer.

Besöksförbud

Det skiljer mellan hur olika länder agerar gällande importfrågan. Vissa sätter stopp för all import – andra tillämpar en regionalisering då de fortsätter köpa köttpodukter från andra delar av Sverige där smittan ej finns, uppger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen.

– Övriga EU tillämpar den principen, så utförsel till övriga EU- länder påverkas inte. Men ungefär hälften av grisköttet går på export till länder utanför EU.

I Sverige har enligt Sveriges grisföretagare ”bara någon enstaka” grisbonde aviserat att tamgrisar ska avlivas efter upptäckten bland vildsvin i Fagersta.

Grisföretagarna har i nuläget inte heller några åtgärder för att förhindra säljstoppet av svenskt griskött. I stället handlar allt om att följa utvecklingen och samverka med myndigheter och jägarkår, fortsätter Johan Eriksson.

– Vi fortsätter se över vårt smittskydd, vi går upp i stabsläge med förhöjt säkerhetstänk och besöksförbud.

Regeringen meddelar att man följer utvecklingen. Finansminister Elisabeth Svantesson utesluter inte stödpengar till de utsatta branscherna som påverkas av utbrottet av den afrikanska svinpesten.

”Men det får vi be att återkomma till”, säger hon på en pressträff som i första hand handlade om budgetnyheter.