Hotbrevet till ”Carina”: Betala eller så smäller det

Uppdaterad 2023-01-29 | Publicerad 2023-01-28

”Carina” och hennes man har blivit utsatta för utpressning.

Senast på söndag ska de betala 30 000 – eller så kommer det smälla.

– Man tror inte det är sant. Jag blev helt kall i kroppen, säger hon.

Ett helt vanligt brev, trodde ”Carina” och hennes man när de hämtade posten i måndags. Stämplat med frimärke och adresserat till maken i Stockholm.

Men när de står i köket och börjar läsa det tre sidor långa datorskrivna brevet inser de att det inte är ett vanligt brev.

Stockholmsparet krävs på pengar. 30 000 kronor i Bitcoin ska betalas in senast på söndag. Annars kommer de utsättas för extremt våld.

– Man tror inte det är sant. Jag blev helt kall i kroppen, jag fick en chock, säger Carina, som egentligen heter nåt annat.

– Det är det värsta jag känt i hela mitt liv. Jag har aldrig känt mig så hotad.

Hot om skjutning och sprängning

Det är en grupp med kapacitet som skickat brevet, skriver de själva. Får de inte pengarna så kommer de använda automatvapen och sprängmedel mot parets hem.

De skriver också att familjemedlemmar och släktingar är i fara. Men de uttrycker sig vagt. Ingen personlig information om paret, utöver ett namn.

– Om vi betalar i tid ska de stänga ärendet. De använder nästan byråkratspråk, blandat med extremt våld.

Skärrad lämnade Carina hemmet. Hon hade planer för kvällen och försökte låta hjärnan fokusera på annat. Men det gick inte.

– Jag började direkt se mig omkring, om jag såg några konstigheter. Konstiga bilar eller figurer.

Kuvertet som brevet kom i.

Polisen: Många andra utsatta

Paret är inte de enda som är utsatta. Flera inom Stockholmregionen, och i andra delar av landet, har anmält liknande hotbrev.

– Det är ett tillvägagångssätt som är väldigt utbrett just nu. Vi vet inte hur många som är drabbade. I vår polisregion sker det en samordning där man kollar på hur många anmälningar som kommit in och vad som ska göras, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på Stockholmspolisen.

När anmälningarna som kommer in till polisen klassas de i första hand som bedrägerier och polisen uppmanar folk att inte betala.

Breven är generellt formulerade och det handlar ofta om massutskick, en version av phishing. Men likväl handlar det om allvarliga brott som rubriceras som grov utpressning.

– Det finns ingenting i hoten som vi ser att är på allvar, utan man spelar på folks oro efter den senaste tidens våldsbrott som varit i Stockholmsregionen, säger Daniel Wikdahl.

– Vi ser det i likartad form i annan brottslighet, de här kriminella personerna fångar upp fenomen i samtiden och utnyttjar dem.

Om du fått ett brev med utpressningshot menar polisen att du ska vara extra varsam. Carina och hennes man har vidtagit åtgärder sedan de fick brevet.

– Vi har satt upp kameror runt huset som mest spelar in när katten går förbi. Och så har vi sett till larmet på huset och meddelat alla våra släktingar, säger Carina.

Finns ett mörkertal

Utpressarna skriver att det inte lönar sig att kontakta polisen. Att polisen ändå inte har tid. Något som verkar stämma överens med verkligheten när paret anmäler det.

– Dagen efter anmälan kommer polisrapporten på Kivra och det står att ärendet är nedlagt. Vi fick inte ens träffa en polis. Inte svar på några frågor och de ställde inga frågor till oss.

Polisen vill att de som utsätts för hoten polisanmäler det, så att de kan undersöka om det finns någon konkret fara.

– Då försöker vi ta reda på om det finns någon substans i det hot som framförts. Att skicka ut brev med utpressningskrav är inget nytt fenomen. Det är ofta massutskick, ibland är det till privatpersoner men ofta till företag.

Breven är i stort sett likadana, i alla fall de brev som Daniel Wikdahl känner till.

– Vi tror att det finns ett mörkertal, under fredagen kom det in flera anmälningar.

Det kan utan tvekan vara frustrerande att anmäla ett brott av det här slaget. På torsdagskvällen låg kötiden för att anmäla ett bedrägeribrott hos 11414 på åtta timmar och 30 minuter. Vilket Daniel Wikdahl säger att är beklagligt.

– Man kan gå in vid en polisstation eller ringa 11414. Sen gäller självklart 112 vid pågående brott.

Arkivbild.

”Vi ska inte betala”

Sedan i måndags har Carina haft en ständig stress. På söndag är sista dagen för paret att betala.

– Jag är uppgiven och hoppas verkligen att det inte händer nånting. Det är svårt att sova, jag blir stressad och får ont i magen. Det är svårt att fokusera på nånting, säger hon och fortsätter.

– Vi har inte tänkt betala. Jag kan tänka mig att vi får ett nytt brev. Men vi ska inte betala. Jag tror inte det hjälper, snarare att det blir värre. Men det är nog många som gör det. Det är väl därför de här breven finns.

Aftonbladet har kunnat jämföra två brev och det var endast ett fåtal detaljer skiljde dem åt.

Men det var exakt samma våldsamma hot, samma pengakrav och med samma språkliga fel.

– Ju fler som ser det här desto bättre skulle det kännas. Inte för att sprida oro, utan för att få fler att förstå att de inte är speciellt utvalda. För man känner verkligen att det är riktat mot en själv, säger Carina.

Följ ämnen i artikeln