Oenighet kring drönare över Gustavsberg

Regionen har överklagat – ”allvarliga konsekvenser för patienter”

Publicerad 2023-05-26

Region Stockholm larmar om att ett företags drönarflygningar över Gustavsberg kan komma att försena livsviktiga ambulanshelikoptrar med flera minuter vid larm.

Transportstyrelsen har beviljat ett företag tillstånd att flyga drönare över Gustavsberg i sommar.

Nu har Region Stockholm överklagat beslutet.

– Vi bedriver verksamhet med ambulanshelikopter och behöver kunna komma fram, säger Patrik Söderberg, chefläkare på regionen.

Transportstyrelsen har skapat en flygzon, eller vad man kallar en tillfälligt restriktionsområde, över Gustavsberg i Värmdö kommun.

Bakgrunden är att ett företag som sysslar med transport med drönare ska testa sin verksamhet i området.

”Tidskritiskt”

Men beslutet är kontroversiellt.

Det har också överklagats av Region Stockholm.

I sin överklagan skriver regionen att beslutet ”innebär allvarliga patientsäkerhetsrisker” då ambulanshelikoptern riskerar att försenas.

”Drönarverksamheten, i den form nuvarande beslut innebär, riskerar att både larmprocess och operativitet för helikopter hindras och försenas med risk för allvarliga konsekvenser för patienter”, skriver man i sin överklagan.

– Det handlar i många fall om svårt sjuka människor och det är ofta tidskritiskt, säger Patrik Söderberg, chefläkare på region Stockholm.

Regionen: Inte genomtänkt

Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm.

I överklagan skriver man att det i flera fall kan handla om liv och död.

”Erfarenheter från andra områden där drönarverksamhet begränsat vårdinsatser har gett förseningar upp till tio (10) - femton (15) minuter för klartecken till inflygning. Denna tidsförlust är direkt avgörande för patientens överlevnad vid hjärtstopp eller olycksfall”.

– Jag tror inte de har tänkt genom konsekvenserna hela vägen, säger Patrik Söderberg.

Enligt Transportstyrelsen skulle det tillfälliga restriktionsområdet börjat gälla redan nu i slutet av maj, men har flyttats fram.

Enligt det senaste beslutet skulle det gälla under sommarmånaderna juni, juli och augusti mellan klockan 06–18, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Hur det slutligen kommer bli är just nu oklart.

Följ ämnen i artikeln