New York Times: Ukraina orsakade explosionen på marknaden

Publicerad 2023-09-19

Den 6 september bombades en marknad i staden Kostiantynivka i östra Ukraina.

Nu rapporterar New York Times att roboten som slog ner sannolikt avfyrades av Ukraina, och var en tragisk miss.

Följ ämnen
Ukraina

Det var en av de dödligaste attackerna på flera månader.

16 personer dog när en robot plötsligt slog ner bland människorna på marknaden, mitt på dagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick snabbt ut och anklagade ryska ”terrorister” för att ligga bakom attacken.

Nu rapporterar New York Times att det mesta tyder på att roboten som slog ner avfyrades av Ukraina – och beskrivs som ”ett tragiskt missöde”.

Den 6 september bombades en marknad i staden Kostiantynivka i östra Ukraina.

Avfyrades från ukrainskt område

Tidningens journalister har analyserat bevis så som fragment från roboten, satellitbilder, vittnesberättelser och inlägg i sociala medier.

Analysen pekar på att roboten avfyrades från en ukrainsk position och av ett så kallat Buk-system, skriver tidningen.

Bland annat har man sett från en övervakningskamera att roboten dök ner i riktning från ukrainskt territorium som inte ligger bakom ryska linjer. Även nedslagsplatsen och kratern som roboten orsakade har analyserats med hjälp av experter, skriver tidningen, vars resultat bekräftar bilden.

Enligt experter till NYT kan sådana robotar gå ur kurs av en mängd olika anledningar, till exempel vid elektroniskt fel eller om roboten blivit skadad vid uppskjutning.

New York Times skriver att deras journalister till en början blev hindrade av ukrainska myndigheter från att besöka nedslagsplatsen kort efter att attacken skedde. Men att de senare fick tillträde till platsen och då kunde intervjua vittnen och samla på sig bevismaterial.

Styrks av invånares observationer

Vid tillfället för explosionen befann sig NYT utsända journalister även i staden Druzhkivka, 16 mil nordväst om Kostiantynivka. Enligt tidningen ska reportrarna ha hört en utgående robot strax efter klockan 14, ljud som också spelades in.

Samma ljud och observationer ska också ha gjorts av lokala invånare i appen Telegram, vars tidpunkt stämmer överens med journalisternas.

Invånare i staden ska ha sagt till journalisterna att de sett en eller flera robotar avfyras från Druzhkivka i riktning mot den ryska frontlinjen vid tidpunkten för attacken. En av dem ska ha sagt att han såg en robot gå i riktning mot Kostiantynivka.

En ukrainsk soldat stationerad i Druzhkivka, som vill vara anonym, har sagt att han hörde två robotuppskjutningar ungefär samtidigt, enligt tidningen.

Bara en liten stund senare, klockan 14.04, slog roboten ner på marknaden.

Oberoende experter stärker teorin

I efterdyningarna av attacken gick ukrainska myndigheter ut och sa att roboten avfyrade av ett S-300 luftförsvarssystem, som använts av Ryssland under kriget.

Men en S-300-robot har en annan stridsspets än den som exploderade i Kostiantynivka, och fasader på byggnader närmast explosionen var perforerade med hundratals kvadratiska eller rektangulära hål, troligen gjorda av kubliknande föremål som blåst ut från roboten.

Mätningar av splitterhålen och av fragment som hittats på platsen talar för – enligt två oberoende militära bombröjningsexperter till NYT – att roboten var en 9M38, och avfyrades från det mobila luftvärnssystemet Buk.

Attacken verkar alltså, enligt NYT, vara en tragisk miss.

Avfärdats som rysk propaganda

Uppgifter om att roboten orsakats av Ukraina har tidigare avfärdats som rysk propaganda, bland annat då experter till SVT menat att övervakningsfilmen kan ha gett en motsägelsefull bild.

Den inkomna roboten speglas nämligen i två bilar innan den slår ner, vilket skulle kunna ge en felaktig bild av vilken riktning som roboten faktiskt flög in från.

Enligt Hans Liwång, docent i militärteknik vid FHS, spelar riktningen inte heller någon roll.

– Oavsett om det är kryssningsrobotar eller luftvärnsrobotar finns det ingen nödvändig koppling mellan varifrån de sköts upp och från vilket håll de slår ned på slutet. Att analysera väderstreck är inget fruktbart sätt att utreda det här, säger Liwång, till SVT.

Följ ämnen i artikeln