Kritik mot Kristerssons tal om medborgarskap: ”Splittringsretorik”

Experterna: Går inte att dra några slutsatser

Uppdaterad 2024-01-10 | Publicerad 2024-01-09

Statsministerns tal om medborgarskap och försvarsvilja ökar splittringen i landet.

Det menar Magdalena Andersson (S) som nu uppmanar Ulf Kristersson att förklara sig.

– Han pratar om människor som har svenskt pass som en resehandling och som inte är beredda att försvara vårt land. Vad grundar han det på? säger hon.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sa under sitt tal på Folk och försvar att vi måste börja tala om de förväntningar som följer ett svenskt medborgarskap. Han sa att ett medborgarskap inte är en resehandling – att det ytterst handlar om att med vapen i hand vilja försvara Sverige.

På en efterföljande pressträff tillade han:

– Min absoluta poäng är att för väldigt många människor har det svenska passet blivit ett sätt att kunna röra sig enkelt, att kunna få ett konsulärt skydd från Sverige. Men jag är inte säker på att alla har tänkt igenom vad det innebär att också vara beredd att offra sitt liv för det land man är medborgare i, skriver SvD.

Ställer grupp mot grupp

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kallar innehållet i Kristerssons tal för en ”splittringsretorik”.

– Han ställer grupp mot grupp medvetet för att öka splittringen i vårt land. Vi behöver i stället en ökad sammanhållning.

Andersson uppmanar Kristersson att visa vad han grundar sina uttalanden på.

– Om Kristersson ser ett problem med försvarsviljan så uttrycker man sig inte på det sättet, det är kontraproduktivt.

De studier som finns på området är bristfälliga, enligt flera experter som Aftonbladet talat med.

– Jag kan inte säga att vi ser en skillnad mellan de som är födda utomlands eller de som är födda i Sverige. Däremot finns det skillnader i åldersgrupper och vad man har för bakgrund. Många som har kommit från Ukraina på sistone har kanske en ännu större vilja att försvara det som Sverige står för än en del av oss som är födda i ett rike som inte har haft krig på många hundra år, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Magdalena Andersson (S)

Experten: Kan bara spekulera

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har genomfört två omfattande enkätundersökningar om svenskarnas försvarsvilja. En av dem undersökte skillnader mellan utlandsfödda och övriga svenskars. En slutsats var att försvarsviljan i vissa aspekter var något högre hos personer med utländsk bakgrund.

Rapportförfattarna konstaterade dock att svarsunderlaget var för magert för att kunna dra några tydliga slutsatser. Vissa invandringsgrupper var också dåligt representerade i underlaget.

”Vi måste konstatera att vi inte vet mycket om hur det ser ut. Skälet är att de utlandsfödda studiedeltagarna förmodligen inte speglar gruppen utlandsfödda i samhället i stort särskilt väl. Så än så länge kan vi nog bara spekulera.” skriver Christoffer Wedebrand, analytiker på FOI i en kommentar till Aftonbladet.

Fultolkning och gyttjebrottning

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson. Hans pressekreterare hänvisar till en skriftlig kommentar från Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

”Man skulle kunna tycka att en före detta statsminister borde kunna avhålla sig från fultolkningar och politisk gyttjebrottning i det allvarsamma läge Sverige befinner sig. Den falska motsättning Magdalena Andersson försöker spela upp är dessutom allvarlig. Ulf Kristersson har inte gjort minsta antydan om att nyblivna medborgare skulle ha lägre försvarsvilja, däremot har han varit mycket tydlig med att det svenska medborgarskapet inte är en blank check utan också kommer med långtgående skyldigheter.” skriver han.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln