Rysk gastanker anländer till Nynäshamn igen

Niklas Svahn/TT

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-01-12

En annan rysk gastanker, "Coral Energy", som anlänt till Nynäshamn sedan krigsutbrottet. Arkivbild.

Ännu en gång anländer ett ryskt fartyg med fossilgas till Nynäshamn. Fartyget ”Coral Energice” har gått från den Gazpromägda gasterminalen i ryska Vysotsk med flytande LNG-gas.

I Finland har regeringen signalerat att man vill förbjuda importen av rysk gas från 2025, men i Sverige har regeringen inte uttalat sig om något slutdatum.

Miljöpartiet anser att det är hög tid för regeringen att sätta ned foten.

– Om Finland stoppar importen vore det otroligt märkligt om inte Sverige gör det. Ju förr desto bättre, säger Miljöpartiets energipolitiska talesperson Linus Lakso och påpekar att Ryssland får in miljarder till sin krigskassa.

Omfattas inte

En ny reglering av EU:s gasmarknad ska göra det lättare för medlemsländerna att stoppa importen av rysk gas.

Förslaget måste godkännas av EU-parlamentet och ministerrådet först, en omröstning om förslaget väntas i parlamentet i januari. Gasen omfattas i dag inte av EU:s sanktioner mot Ryssland, men länder som Lettland och Litauen har redan förbjudit import med nationella beslut.

Det 164 meter långa fartyget ”Coral Energice” har lagt till i Nynäshamn tidigare under det fullskaliga kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det finska statliga gasbolaget Gasum har en gasterminal i Nynäshamn och ett långt avtal med Gazprom om att betala för produkten oavsett om gasen levereras eller ej.

”Om företaget beslutar sig för att inte köpa den här mängden, kommer det fortsatt att vara tvunget att betala för gasen inom ramen för kontraktet”, skriver Gasum på sin hemsida enligt den finska tidningen Helsingin Sanomat.

En av de svenska kunderna är ståljätten SSAB, enligt Svenska Dagbladet.

”Skandalöst och dumt”

Gasum skriver i ett mejl till TT att det är för tidigt att säga vad ett möjligt finskt importstopp kan få för konsekvenser.

”Vi följer noga situationen och kommer att agera snabbt i enlighet med de möjliga åtgärder som EU eller någon enskild stat skulle vidta.”

I maj 2022 riktade en enig riksdag i Sverige ett tillkännagivande till den dåvarande S-regeringen om att stoppa import av rysk energi.

Linus Lakso (MP) tar fasta på den Moderatledda regeringens budskap under rikskonferensen Folk och Försvar om att fortsätta stötta Ukraina .

– Det här är skandalöst och dumt på så många sätt, säger han om att importen fortgår.

Enligt sajten Marinetraffic anländer LNG-fartyget till Nynäshamn vid lunchtid på lördagen.

Följ ämnen i artikeln