V-kravet på Kristersson: Kalla till krissamtal om vården

Publicerad 2024-01-31

Regeringen fortsätter pressas om vårdkrisen.

Vänsterpartiet vill att Ulf Kristersson kallar partiledarna till krismöte och att regeringen skjuter till tiotals miljarder till regionerna.

– Det är en akut situation. Människor kommer att dö i vårdköer om det här får fortsätta, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet vill att statsminister Ulf Kristersson (M) sammankallar alla partiledare för överläggningar om vårdkrisen. Överläggningarna behöver enligt V utmynna i att regeringen lägger en så kallad extra ändringsbudget som innehåller tiotals miljarder till regionerna, som ansvarar för sjukvården.

– Vi hör hur hela vårdavdelningar kan behöva läggas ner, tusentals personer är varslade. Vi måste stoppa det här, säger Nooshi Dadgostar (V).

– Regeringen kan lägga en extra budget om den är överens med andra partier, det gjordes i flera fall under coronapandemin.

Aftonbladet rapporterade i går om att 17 av landets 21 regioner har underskott och att Sveriges största sjukhus, Sahlgrenska i Göteborg tvingas spara in på ambulanspersonal och psykiatrin.

Katastrofala följder

Hur mycket vill du skjuta till?

– Det rimliga är att staten täcker upp för underskotten, hur mycket får man undersöka. SKR har en siffra på kring 20 miljarder kronor, finansdepartementet har säkert också siffror. Det här är en akut kris som kan leda till konsekvenser med katastrofala följder som vi inte ens kan överblicka i dag.

Nooshi Dadgostar säger vidare att regeringen behöver agera här och nu. En inbjudan till möte bör därför komma denna, eller senast nästa, vecka.

Prioriterar skattesänkningar

Har regionerna verkligen tagit det ansvar som man kan förvänta sig?

– Staten har finansieringsansvar för regionerna. Nu är nästan alla regioner i en krissituation. Det här berör hela landet och regeringen har ansvar, en statsminister är inte bara chef för ett antal myndigheter.

Regeringen har tillsatt sektorsbidrag på 3 miljarder och gav besked om utbetalningar till regionerna på nästan 10 miljarder innan jul?

– Det är inte i närheten av det som behövs i och med att inflationen har gått upp så mycket. Regeringen prioriterar skattesänkningar för de rikaste.