AI-Putin ska hjälpa Centerpartiet i EU-valet

Publicerad 2024-04-03

Centerpartiet tar hjälp av AI för att lyfta riskerna med deepfakes i EU-valrörelsen.

I en valfilm talar Svante Linusson (C) med en falsk Vladimir Putin.

– Jag är helt säker på att det finns personer som kommer att försöka manipulera valet i Europa på olika sätt, säger centerpartisten.

Centerpartiet vill lyfta frågan om artificiell intelligens, AI, i EU-valet.

I valrörelsen kommer partiet att ha särskilt fokus på farorna med AI, som enligt partiets tredjenamn på EU-listan, Svante Linusson, kan märkas av i det kommande valet.

– Jag är helt säker på att det finns personer som kommer att försöka manipulera valet i Europa på olika sätt. Det är svårt att veta hur högt hotet är i Sverige. Men det finns ingen anledning att vi inte ska vara förberedda på detta, säger han.

Kräver samtal i riksdagen om AI

Partiet lanserar nu en valfilm där en

deepfakeVideor, bilder eller ljudklipp som är förfalskade med hjälp av AI för att framstå som äkta. av Rysslands president Vladimir Putin, skapad med hjälp av AI, samtalar med Svante Linusson.

I filmen påtalar Linusson att AI-genererade deepfakes dykt upp i olika valkampanjer i nationella val och att det inte finns något sätt att skilja mellan vad som är äkta och fake.

Nu vill Centern att regeringen kallar till möte med samtliga riksdagspartier för att samtala om riskerna med AI och deepfakes i den kommande EU-parlamentsvalrörelsen.

– Det finns ingen teknisk lösning på problemet, att påvisa AI-lögner, och då måste vi ha politiska lösningar för det, säger Svante Linusson.

– På samma sätt som att Nato-frågan har varit så viktig för landet, där partierna undvikit att bråka och försöka vinna poänger på den, så är det här också en så oerhört viktig fråga där en grupp samlat kan bemöta problemen när vi kommer närmare valrörelsen.

Svante Linusson (C).

”Kommer inte vara en bild på en naken partiledare”

I det slovakiska valet 2023 dök det upp ett falskt ljudklipp där en av kandidaterna påstod att han riggade valet bara ett par dagar innan valdagen. Flera videor har också dykt upp i USA-valet som är ämnade att påverka valresultatet i höst.

Svante Linusson är övertygad om att även EU-valet i juni kommer att drabbas av påverkansförsök som tar hjälp av AI.

– Det kommer antagligen ske under de sista skälvande veckorna i valrörelsen och då måste man förbereda sig på det här, säger han.

– AI-lögnen kommer inte att vara en bild av en naken partiledare, det fattar alla att det är fejk. Det kommer att vara mer subtilt, där man förstärker negativa attribut hos någon eller drar på något som någon har sagt.

Centerns valvideo togs fram genom att använda en statist och med hjälp av AI byta ut statistens ansikte mot Vladimir Putins.

Det ska, enligt Svante Linusson, ändå framgå tydligt att det är en deepfake – så att ingen tar miste.

– Vi tycker att det är bra att det syns, så att ingen kommer att tro att det är Putin som faktiskt står där.