Därför trendar Alexander Ernstberger på Tiktok: Grisch

Publicerad 2024-04-07

Alexander Ernstberger, 38, bodde i Sveriges dyraste villa, hade egen helikopter och åkte på exklusiva resor.

2021 dömdes företagschefen till fängelse för bland annat mutbrott – och nu trendar han på Tiktok för att vara ”grisch”.

– Trenden handlar om att ha dyra kläder och klockor och vaska champagne, säger Johanna Göransson, expert inom livsstil på Ungdomsbarometern.

En av de stora trenderna 2024 är ”grisch”. Modet beskrivs som den klassiska Stureplansstilen – med dyra kläder och klockor.

– Men ”grisch” är inte bara en klädstil utan en attityd och ett sätt att vara, säger Johanna Göransson, expert inom livsstil på Ungdomsbarometern.

Alexander Ernstberger, tidigare vd – nu i fängelse.

Nu trendar Alexander Ernstberger på Tiktok – där lägger konton ut bilder på den tidigare företagstoppen och beskriver honom som ”grisch”.

Dömdes till sex års fängelse

För tre år sedan dömdes Alexander Ernstberger till sex års fängelse i hovrätten för bland annat mutbrott och trolöshetsbrott.

Då var han vd för pensionsbolaget

AllraAllra är ett företag som bland annat erbjuder pensionssparande. Kunder kan lägga sina pensionspengar i fonder och tanken är att värdet ska stiga tills dess att det är dags att ta ut pensionen..

Alexander Ernstberger, som är en av företagets grundare, dömdes tillsammans med tre andra män för att ha lurat pensionssparare på pengar.

Men innan dess levde han ett liv i lyx.

2016 köpte han en villa för 50 miljoner kronor på Lidingö utanför Stockholm.

Dessutom ägde han en helikopter och hade ett helikoptercertifikat. Han åkte på exklusiva resor och karriären beskrevs som spikrak.

– På Tiktok pratar man också om ”

CEO aesthetics”Aesthetics” kan översättas till estetik eller stil. Begreppet beskriver olika stilar som trendar på sociala medier. ”CEO aesthetic” är den stil som en vd uppges ha. Personer som vill ha en ”CEO aesthetic” vill klä sig i samma typ av kläder som kända företagstoppar – och exempelvis ha samma vardagsrutin som kända företagstoppar.  ”. Unga killar som vill bli framgångrika företagschefer eller i alla fall skapa den bilden av sig själva. Vi ser en trend bland unga killar som drömmer om att bygga bolag och tjäna mycket pengar, säger Johanna Göransson.

Inför 2024 gjorde Ungdomsbarometern en trendrapport. Rapporten bygger på över 7000 svar från unga i åldern 15 till 24. Den handlar om vad som blir årets stora trend bland unga:

– Generellt sett ser vi att det blir viktigare för unga att tjäna pengar. I årets trendspaningar ser vi särskilt att unga killar pratar om att förbättra sina ekonomiska förutsättningar, till exempel genom en ”

side hustleEtt jobb eller yrke som gör att man kan tjäna extra pengar vid sidan av sitt vanliga jobb och studier.”.

Efter domen: Ingenting att ångra

De åtalade Allra-cheferna, inklusive Alexander Ernstberger, har hävdat att de är oskyldiga.

– I min värld finns ingenting att ångra. Hade inte de här affärerna skett så hade det varit 120 miljoner kronor mindre på fondspararnas konton. Det vi diskuterar är om affärerna hade kunnat göras på något annat sätt som hade kunnat ge mer vinst. I min värld har vi gjort allt rätt, sa Alexander Ernstberger till TV4 Nyheterna i juli 2023.

Alexander Ernstberger efter att Pensionsmyndigheten beslutat om köpstop för Allras fonder.