Styret i Botkyrka kastar ut Centerpartiet: Kan inte fortsätta

Publicerad 2023-08-26

Emanuel Ksiazkiewicz (S)

Kaoset fortsätter i Botkyrkapolitiken.

Nu spricker det S-ledda styret efter att partiet bestämt sig för att kasta ut Centerpartiet.

”Vi fyra partier har kommit fram till att vi inte längre kan fortsätta efter en längre tid av samarbetssvårigheter”, skriver de i ett sms till Aftonbladet.

Beskedet att Centerpartiet kastas ut ur den S-ledda koalitionen i Botkyrka kommun kom vid lunchtid.

– Det är tråkigt, men nödvändigt, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka till Mitt i.

I ett sms till Aftonbladet, undertecknat av Ksiazkiewicz och övriga gruppledare i koalitionen från KD, L och MP, skriver man att partierna kommit fram till att de inte kan fortsätta samarbeta med C ”efter en längre tid av samarbetssvårigheter”.

I förra veckan kritiserade Centerpartiet Socialdemokraterna för att inte förankra politiska diskussioner med övriga styret, enligt tidningen.

Ingen förvarning

Enligt Dag Ahlse kom beskedet utan förvarning.

– Vi hann inte ens meddela våra medlemmar innan det hade delats på sociala medier, säger han och poängterar att de varit oense i styret inte ens tagits upp, säger han till Mitt i.

Han säger att han planerar att sitta kvar som ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden om han inte röstas bort av en majoritet i kommunfullmäktige.

Centerpartiets ledare i Botkyrka, Dag Ahlse.

Det har stormat i Botkyrkapolitiken sedan i slutet av januari. Då röstades tidigare S-toppen Ebba Östlin röstats i bort vid ett medlemsmöte under vad som beskrivits som kuppartade former, något som tillbakavisas av de Östlins kritiker.

Enligt Östlinfalangen var ABF i Botkyrka drivande i bortröstningen. Det efter ett beslut att stänga flera fritidsgårdar i kommunen som pekats ut som tillhåll för tungt kriminella.

C:s gruppledare, kommunalrådet Dag Ahlse, beslutade att dra in kommunens bidrag på nio miljoner till ABF i Botkyrka, enligt Mitt i.

Dag Ahlse har också uttryckt oro för Botkyrkapolitikens framtid i samband Östlins petning och riktat öppen kritik mot Östlins efterträdare, Emanuel Ksiazkiewicz (S).

Det i samband med att Aftonbladet rapporterat om en läckt röstinspelning där han och flera i den lokala S-ledningen pressat på för att mildra bidragsreglerna för studieförbunden.

– Om det här stämmer måste han avgå omedelbart, sa kommunalråd Dag Ahlse (C) då i en intervju med Aftonbladet från mitten av juni.

Emanuel Ksiazkiewicz svarade på anklagelserna genom att understryka att röstinspelningen var den första av tre möten om frågan.

– Det är olyckligt att Dag Ahlse har valt att kommunicera via media istället för direkt med mig, eftersom det finns tydliga svar på de frågeställningar som dyker upp. På det tredje mötet presenterade jag en skrivelse med en rad mycket tuffare formuleringar som styrelsen också valde att godkänna, sa Emanuel Ksiazkiewicz då.