Publicerad:
Uppdaterad:

Petter Engdahl klippte Kebnekaise på rekordtid

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

En timme och 47 minuter.

Så lång tid tog det för Petter Engdahl att springa upp och ned för Sveriges högsta berg.

– Man mosar sönder benen, säger Petter Engdahl.

Många vandrar i fjällen denna coronasommar. Från fjällstationer har det larmats om att många besökare är ovana och dåligt förberedda på de snabba väderomslagen.

En som inte har svårt att ta sig runt är Petter Engdahl, 25, från Borlänge. Den 9 juli blev han den snabbaste någonsin att springa upp och ned från Kebnekaises sydtopp.

– Det är ju det högsta berget i Sverige, så det är alltid lite prestige att säga att man har den snabbaste tiden, säger Petter Engdahl, bergslöpare och landslagsmeriterad längdskidåkare.

Tar tio timmar att vandra

Östra leden från STF Kebnekaise fjällstation till toppen är 7 kilometer lång, enkel väg. Höjdskillnaden är cirka 1 400 meter.

– Uppför är det väldigt mycket hjärta-lungor, det gäller att ha ett bra syreintag. Man springer mycket på snö, och under ett parti är det klättring. Så man måste kunna klättra fort, annars är det bara att springa. Man mosar ju sönder benen när man springer utför så fort, säger Petter Engdahl.

Vandringen brukar normalt ta 8–10 timmar. För Petter Engdahl tog det en timme och tio minuter att ta sig till toppen, och 37 minuter att springa ned. Den nya rekordtiden är 1:47:17.

Från rekordlöpningen.
Foto: Martin Hanner / STF Kebnekaise
Från rekordlöpningen.

Fick hjälp av förre rekordmannen

Under flera år har Petter Engdahl drömt om att försöka slå rekordet. Han passade på att försöka i år när den ordinarie tävlingssäsongen ställts in. Bergslöparen hade aldrig tidigare besökt Kebnekaise, och fick fin hjälp av den tidigare rekordinnehavaren och fjällguiden Erik Sifvert.

Passade du på att njuta av utsikten uppe på toppen?

– Det var väldigt dimmigt och lite snöfall när jag sprang, så det var tyvärr inte så mycket att njuta av. Så jag sprang ned direkt, jag hade ingen tid att förlora, säger Petter Engdahl.

Foto: Martin Hanner / STF Kebnekaise
Petter Engdahl tävlar i både längdskidor och skyrunning.
Foto: Martin Hanner / STF Kebnekaise
Förre rekordinnehavaren Erik Sifvert (till höger) hjälpte till.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: