Helskinnad Gävlebock tackar för sig

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Gävlebocken har klarat sig oskadd för tredje året i rad. Arkivbild.
Foto: Marko Säävälä/TT
Gävlebocken har klarat sig oskadd för tredje året i rad. Arkivbild.

Julbocken i Gävle, mer känd som Gävlebocken, har överlevt jul- och nyårshelgerna för tredje året i rad och går nu till välförtjänt vila, rapporterar lokala medier.

Bit för bit plockas den 13 meter höga halmbocken, som står på Slottstorget i Gävle, ner för att återuppstå första advent. Stommen till halmjätten sparas till dess men bocken kan se fram mot att få ett nytt, fräscht halmtäcke när det är dags för comeback.

Gävlebocken har kanske framför allt blivit rikskänd för att den ofta brunnit. Av de över 50 bockar som rests sedan starten 1966 har mer än hälften bränts ner. Bocken har också varit utsatt för andra sabotage. 1976 körde en raggarbil sönder halmjätten.

Efter brandattentatet 2016 infördes dubbla staket runt bocken, något som kan vara en förklaring till att den klarat säsongerna efter det.

– Det har nog spelat en stor roll. Det har varit många nattliga och spontana attentat mot Gävlebocken genom åren efter festkvällar och så vidare. Nånstans har väl det här stoppat de mest spontana dåden. Sedan kanske man också har börjat få förståelse för att det blir konsekvenser av att göra attacker mot Gävlebocken, säger Maria Wallberg på Gävle kommun till Gefle Dagblad.

För Gävlebockens mindre släkting Lillbocken gick det inte lika bra den här gången. Den sattes i brand natten till den 27 december men klarade sig ändå hyfsat. En misstänkt gärningsperson omhändertogs strax efteråt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN