Läkemedelsjättens nya ägare

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

Nu är det klart att amerikanska Danaher Corporation köper GE Healthcare Life Sciences.

Det har varit på gång under en längre tid. Nu är jätteaffären mellan amerikanska Danaher Corporation och GE Healthcare Life Sciences klar.

I och med uppköpet får företaget, som har 1 300 anställda i Uppsala, nytt namn – men en klassisk logotyp.

Många Uppsalabor känner säkert igen den, Pharmacias gamla logotyp med droppen. När amerikanska Danaher Corporation nu köper GE Healthcare Life Sciences gör den gamla droppen comeback. Namnet blir dock ett annat, Cytiva ska företaget med 1 300 anställda heta.

– Det känns spännande för oss att det är klart. Under slutet av tisdagen slutfördes affären, säger Cytivas globala vd Emmaunel Ligner som behåller sin roll efter ägarbytet, till UNT.

Företagets logotyp med den gamla Pharmacia-droppen.

Affären försenad på grund av konkurrensverket

Enligt Emmaunel Ligner kommer inte ägarbytet att påverka verksamheten i Uppsala.

– Mitt korta svar är inte alls. Uppsala är en viktig anläggning där vi tillverkar viktiga läkemedelsprodukter för hela världen. Det kommer vi fortsätta med.

Intresset från amerikanskt håll har funnits en längre tid, men affären har dröjt på grund av flera olika konkurrensmyndigheter.

Cytiva, som redan finns i Umeå, har verksamhet i totalt 40 länder och drygt 7 000 anställda – och med en omsättning på hela 3,3 miljarder dollar.