Sommaren kan vara på ingång – 25 grader och pangväder

Regn, rusk och bara några enstaka plusgrader – så har våren börjat i nästan hela Sverige.

Men nu vänder det och med pangvädret som väntar finns det chans att den meteorologiska sommaren börjar i veckan.

– Det ser lovande ut för nästan hela landet inför veckan som kommer, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Våren 2021 har inte varit någon rolig historia. Det har varit ovanligt kallt och regnet har öst ner. I helgen har till och med en tromb passerat genom Grums i Värmland.

– Våren har varit kallare än vanligt i nästan hela landet. På visa håll har det varit fem-sex grader under det normala, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Sommaren kan börja

Men nu ser det ut som att vi hoppar över våren och går direkt på sommarväder.

För att det ska räknas som meteorologisk sommar ska dygnsmedeltemperaturen vara över 10 grader i fem dygn i rad. Något vi kan uppnå i veckan.

– Det ser lovande ut för nästan hela landet inför veckan som kommer. Det kommer slå om till varmt väder snabbt, säger Therese Fougman.

Allra varmast blir det i södra Sverige. Skåningarna borde vara redo med både solglasögon och sommarkläder. De har nämligen 25 grader och strålande sol att se fram emot i veckan.

Här blir det 25 grader och sol

Men det är inte bara i Skåne som det blir varm. Stora delar av Götaland och Svealand kommer att få njuta av dryga 20 grader och i Norrland kan det lite senare i veckan bli drygt 20 grader ända upp till Västerbotten.

– Jag tror att när vi utvärderar vädret nästa helg så kommer vi se att sommaren har tagit ett stort kliv under veckan, säger Therese Fougman.

Regn i väst

Att det blir så varm beror på att varmluft från Medelhavet har letat sig upp över Sverige. Men varmluften för också med sig regn.

– Gränsen mellan den varma och kalla luften ligger alldeles väster om utanför Atlanten. Så Västsverige kan få lite regn, men trösten är väl att det kommer vara runt 15 grader och regn istället för 5 grader och regn som det har varit hittills i vår, säger Therese Fougman.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN