PRO:s lättnad efter Tegnells besked: Vi har längtat

Folkhälsomyndigheten ser över riktlinjer för 70-plussare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I drygt sex månader har 70-plussarna följt rekommendationerna och isolerat sig.

Kanske mer än de hade behövt, enligt Tegnell.

– Man längtar ju efter att få råd för hur man säkert ska kunna träffa fler människor, säger PRO-ordföranden Christina Tallberg.

De sköraste skulle skyddas och pensionärer tog lydigt till sig myndigheternas riktlinjer i mars. Sedan dess har 70-plussare begränsat sina sociala kontakter, deras barn och barnbarn har ställt matkassar utanför ytterdörrar och vinkat genom fönsterrutor.

Nu menar statsepidemiologen Anders Tegnell att graden av isolering kan ha varit för hög.

– Folkhälsomyndigheterna har sagt att de här reglerna gäller, då följer många äldre dem. Nu har det gått väldigt lång tid sedan dess, säger Christina Tallberg.

– Jag är själv 77 år och har också begränsat min umgängeskrets väldigt mycket. Men mycket beror på hur livssituationen ser ut. Bor du tillsammans med någon, bor du ensam, bor du i en lägenhet eller ett hus som är någorlunda tillgängligt, har du kunnat ta dig ut?

PRO-ordföranden Christina Tallberg.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
PRO-ordföranden Christina Tallberg.

Just nu jobbar Folkhälsomyndigheten på nya riktlinjer för 70-plussare.

– Hur det kommer att se ut vet vi inte riktigt, men blir det lite lättare vet jag att många äldre kommer att lyssna på exakt det Folkhälsomyndigheten säger. Man har en väldig hög tilltro till dem.

– Man längtar efter att man ska få råd för hur man säkert ska kunna träffa fler människor. Jag gör ju detsamma själv. Jag har inte träffat mina medlemmar, förtroendevalda eller de som är anställda på mitt kansli sedan den nionde mars. Allt har varit digitalt, det är ett bra komplement men kan aldrig ersätta närvaron där man möts ”face to face”, säger Christina Tallberg.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Nu menar statsepidemiologen Anders Tegnell att graden av isolering kan ha varit för hög.

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE