Oberoende ungerska Klubradio tvingas stänga

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-02-09

Klubradio, som beskrivs som den sista oberoende och regeringskritiska radiostationen i Ungerns huvudstad Budapest, får inte sändningstillståndet förlängt. Arkivbild från 2012.

En av de sista, oberoende och regeringskritiska radiorösterna i Ungern ser ut att tvingas stänga ner sin FM-frekvens i helgen och hänvisas till att sända över internet, efter ett domstolsutslag, skriver nyhetsbyrån AFP.

Kritiker och Klubradio själv hävdar att det blir ytterligare ett steg i den ungerska regeringens korståg mot regimkritiska medier.

– Beslutet, om än väntat, var skamligt och fegt, säger chefen för stationen Andras Arato, enligt AFP.

Han säger att beslutet ska överklagas till Högsta domstolen.

Klubradio hade överklagat ett beslut från den statliga mediemyndigheten, men en domstol har nu avvisat överklagan. Det gällde ett avslag på stationens begäran om om att få sändningstillståndet på FM-bandet förlängt i sju år till.

Europarådets människorättskommissionär Dunja Mijatovic uttrycker oro för läget i landet i ett uttalande.

“Dagens utslag i domstolen i Budapest innebär slutet för Ungerns sista kvarvarande och oberoende radiostation" kommenterar hon och tillägger:

"Ännu en röst har tystats. Ännu en sorglig dag för mediers frihet".

Klubradio har enligt landets mediemyndighet brutit mot reglerna för sändningstillståndet. Brottet uppges bestå i att stationen två gånger har skickat in dokument för sent.